Иван Чобанов: Промените в НСС копират модела на бившата ДС
Иван Чобанов: Промените в НСС копират модела на бившата ДС / cнимка: Sofia Photo Agency
Проектът за създаването на Национална агенция по сигурността в този му вид откровенно връща модела на бившата Държавна сигурност, заяви бившият посланник на България в Зимбабве и бивш директор на Националната служба "Сигурност" Иван Чобанов. Той съобщи още, че никой до момента не му е предлагал да оглави новата Национална агенция за сигурност.

В момента Министерството на вътрешните работи у нас следва един абсолютно тоталитарен модел от който и дори управниците на България преди 1989 година биха се изчервили, съобщи още Иван Чобанов. Според него Националната агенция за сигурност трябва да се занимава с противодействие на заплахите за националната ни сигурност.

Иван Чобанов определи създаването на Национална агенция по сигурността като добра идея и допълни, че е необходимо излизането на НСС от МВР, тъй като ведомството от 15 години тъпче на едно място.

МВР е крайно време да стане като всяко друго министерство и да добие европейски вид, каза Чобанов. Според него промените, които се направиха в НСС откровенно копират модела на бившата ДС. Иван Чобанов посочи като пример за това кокетниченето с руските служби. Според него, когато е нужно трябва да се работи с тях, но в момента има едно крайно заиграване с тях, което не е необходимо. Иван Чобанов каза още, че специалните служби нямат работа да се месят в борбата с престъпността. 

Като причини за отстраняването си от поста директор на НСС той посочи несъгласието си с уволнението на съпругата на депутата Атанас Атанасов Веселина Михова, както и реплика към главния секретар на МВР Илия Илиев. Иван Чобанов увери, че до момента никой не е водил с него разговори за това да поеме поста директор на Националната служба за сигурност. Според него има сериозни проблеми и в националната ни полиция, която не може да се справи с организираната престъпност.