„Ислямска държава” е заплаха за националната ни сигурност
„Ислямска държава” е заплаха за националната ни сигурност / снимка: БГНЕС, архив

България повече от 25 години не е имала сериозна програма за превъоръжаване, коментира пред журналисти министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Такава се очакваше след реформата, която приключи през 2004 г., за съжаление тя не се случи. Похарчени са 2 млрд. без да бъде съществено подобрена бойната ефективност на армията, посочи министърът.

По думите му сега има остра необходимост от една цялостна програма и нейното добро управление и финансиране, както и подкрепа от българската индустрия и наука.

На въпрос дали всичко това се налага заради Русия и „Ислямска държава”, Шаламанов отговори отрицателно. Той посочи сред новите рискове поведението на Русия и добави, че анексирането на Крим и поддръжката на сепаратистите създават сериозен риск в близост до България, най-вече в Черно море, а „Ислямска държава” също е сериозен нов риск, който не съществуваше доскоро.

Днес той призова за по-задълбочена оценка на тази опасност и уточни, че дейността на терористичната групировка в Сирия и Ирак е сред най-сериозните предизвикателства пред националната сигурност на страната.

По думите му заплахата от „Ислямска държава” не произтича от участието или неучастието на български граждани или налични данни за това, а от това, което групировката извършва в Сирия и Ирак. Каквото можех да кажа, съм го казал, оттук нататък е въпрос на институционален подход, който е на ниво Съвет по сигурността, не на ниво министър на отбраната, каза Шаламанов.

Попитан дали съществува непосредствена заплаха за сигурността на страната, „при положение, че българи участват в „Ислямска държава”, министърът отговори, че е необходима сериозна оценка на този въпрос и добави, че не може да каже повече към момента.

Министър Велизар Шаламанов отговори на журналистически въпроси след като участва днес в дискусията „Рискове и стратегически избори пред България”, организирана от Европейския съвет за външна политика.