Искат разследването на случая „Бончеви” да не спира
Искат разследването на случая „Бончеви” да не спира / netinfo

Разследването на случаяБончевине бива да спира дотук, категорични бяха представители на ръководството на вътрешната комисия в Народното събрание.

По думите на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Минчо Спасов от НДСВ, странен е начинът, по който са действали похитителите в случая. „Знаете, че нямаме друг ресурс да влияем над техните действия освен да ги заловим”, добави Спасов. Разследването не бива да спира дотук, защото подобни практики са недопустими, категоричен беше той.

Спасов приветства идеята на вътрешния министър за анализ на този вид престъпления. По думите му едва ли фондацията е ползвана за трансфер на парите, защото тя трябва да работи в условията на прозрачност и ще бъде проследена в харченето им.

Заместник-председателят на вътрешната комисия Борислав Българинов също е на мнение, че трябва да има допълнително разследване. Той изрази надежда, да не стане така, че фондация с благотворителна цел да се окаже свързана с престъпния свят.

Според председателя на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов, който е член на комисията, освобождаването на Камелия Бончева не е станало със знанието на МВР и има връзка между снощното изявление на Ангел Бончев и развръзката от тази сутрин.

Държавата отсъстваше от този случай, службите не бяха на ниво, трябва да се стигне до оставки и смени на ръководители на определени звена, категоричен беше още Бакалов.

Министърът на вътрешните работи да поиска незабавно извънредно заседание на ресорната комисия в НС, за да запознае депутатите как се е стигнало до освобождаването на Камелия Бончева и какво е направило МВР по случая, за това настоя депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

В никакъв случай 157 000 евро не са платени за това, което се случи. Похитителите постигнаха целта си - взеха си парите, а МВР се превърна в охрана на едно тяхно мероприятие, посочи той. В медиите се твърди за 3 милиона, искаме да знаем какво направи вътрешното министерство в този случай, каза още Атанасов.

По думите му пред комисията министърът трябва да каже каква е резултатността по разкриване на такива престъпления. Атанасов смята, че няма разкрита нито една такава престъпна група.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков обяви, че няма информация да е плащан откуп за осовбоождаването на Камелия Бончева. Той отказа да коментира участието на МВР в операцията и обяви, че е готов да докладва по случая пред вътрешната комисия в парламента, но предпазливо, тъй като от нея изтичала информация.