/ БГНЕС
Електронното правосъдие трябва да гарантира правата на всеки гражданин, независимо от статуса му в обществото. Това беше основният акцент в изказванията на министъра на правосъдието Надежда Йорданова и на министъра на електронното управление Божидар Божанов пред Комисията по електронно управление и информационни технологии. На заседанието бе обсъдена темата за електронното правосъдие. На дискусията присъстваха още представители на Висшия съдебен съвет (ВСС), магистратски организации и съдилища, както и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

Според Йорданова електронното правосъдие трябва да се разглежда като възможност за по-добро, по-бързо и по-прозрачно правосъдие.

Ако говорим за електронно правосъдие, трябва да говорим не само за дигитализация и софтуер, но и за промяна на процесите, смята тя. И подчерта, че достъпът до справедлив процес трябва да е водещ. Йорданова каза още, че всички ангажирани страни трябва да работят систематично и последователни.

От една страна начинът, по който си представяме електронното правосъдие, е гражданите, бизнесът и техните представители да могат да упражняват всички процесуални права по електронен път, ако желаят. От другата - да бъдат оптимизирани процесите в съдебната система, да бъдат вкарани в дигитална среда на сигурност и проследимост, коментира министър Божанов.

Електронното правосъдие по никакъв начин не трябва да ограничават процесуални права. Трябва гражданите да запазят правото си да ги упражняват и на хартия. Не същото обаче важи за съдебната система, посочи още той.

Министър Божанов каза, че в реално време системата трябва да проверява статуса на лицето, което се идентифицира пред Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП).
Според изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов защитата на данните трябва да е на високо ниво – данните да са налични, но и „консистентни“ и да не се позволява манипулиране.

Гергана Мутафова, член на ВСС, отбеляза, че до 2025 г. трябва да завърши изцяло процесът в сферата на правораздаването. Нейният колега Боян Новански заяви, че има предвиден проект за оптимизация на ЕПЕП, като се очаква до края на седмицата да се подпише договорът с „Информационно обслужване“ АД. Ще разширим достъпа на гражданите и адвокатите до портала, посочи той. Новански коментира, че поредно правителство не успява да защити Плана за възстановяване и устойчивост, с който да се реализира идеята за информационните системи на съдилищата.  

Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет, посочи, че в страната има над 13 000 адвокати и въпросът за електронното правосъдие е от важно значение.
БТА