Имало е грешка в теста на кандидат-гимназистите
Имало е грешка в теста на кандидат-гимназистите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
За грешка в теста на кандидат-гимназистите по български език и литература сигнализираха квесторите. Просветното министерство обаче няма да анулира изпита. 28 266 седмокласници отговаряха в продължение на три астрономически часа на 50 въпроса и писаха преразказ на разказа „Заложна къща” от Деян Енев. И тази година местата в елитните гимназии са повече от броя на кандидатите, този път с 5321.

Оказа се, че в изтегления изпитен вариант номер три в тестовата част е имало два въпроса под номер 26, но с различно съдържание, след което номерацията на задачите продължава нормално. Грешката е забелязана още сутринта в министерството. От там се обаждат във всички регионални инспекторати в страната, а те от своя страна в училищата и докато децата пишат първия час и половина преразказ, квесторите задраскват в тестовите книжки втория въпрос номер 26 и обясняват на седмокласниците да отговарят само на първия.

И родители и ученици останаха учудени, когато разбраха, че трябва да пишат преразказ на съвременен разказ. Евгения Костадинова от просветното министерство каза: „Разказите на класиците понякога създават проблем на учениците при разбирането на остарели думи”.

Авторът на разказа „Заложна къщаДеян Енев пък сподели: „Може би все пак те са свикнали да изучават друг тип образци на художественото слово. В такъв смисъл може би ще ги затрудни, но темата за заложните къщи е близка до тях, така че може би пък и да се справят”.

Ето какво коментираха учениците:

Имаше сложни неща и думи, които по-бавно се помнят. За очите на бабата, как са разсълзени орбитите й, тъмно лилави и все едно… Забравих я думата… Амалгама!

По време на уроците и в училище правили ли сте преразказ на такова съвременно произведение?

Такова в училище не сме правили.

Друга ученичка пък коментира, че текстът е бил много приятен за преразказ.