/ iStock/Getty Images
И управителите на болници ще могат да работят на трудов договор и да практикуват. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за лечебните заведения.

Според сега действащата разпоредба се забраняваше лица, работещи по трудов договор, да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети, тъй като болниците вече попадат в приложното поле на Закона за публичните предприятия. Изключение се правеше само за преподаването в университет.

Това на пракитка възпрепятства лекарите, които са директори, да упражняват професията си. А това ограничава достъпа до медицинска помощ на гражданите, особено в по-малките населени места, където по принцип има съществен недостиг на медицински специалисти.

"С тази поправка даваме възможност на всички лекари, които имат желание, да се кандидатират да бъдат ръководители на лечебни заведения, да могат и да преподават", заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

"Възникнаха няколко проблема, те трябваше да се решат след приемато на България в чакалнята на Еврозоната. Проблемът беше, че имаше забрана управителите на лечебни заведения, както и всички членове на управителните органи да изпълняват и други правоотношения", обясни д-р Дариткова.

От БСП пък критикуваха властта, че промените се правят сега, а не през септември, когато бе разглаждан Законът за лечебните заведения.

"С тази поправка се изменя една абсурдна ситуация, при която промени в Закона за публините предприятия изпрати колегите да избират дали да останат в управлението на една болница или да продължат лечебната си практика", коментира и Хасан Адемов от ДПС.