/ iStock/Getty Images
"Чистата вода и ваксините са помогнали на човечеството да пребори множество смъртоносни заболявания. Благодарение на ваксините днес не познаваме заболяването едра шарка, което през вековете е унищожавало цели поколения. Човечеството сега е изправено пред нова инфекция, с която успява да се пребори, създавайки няколко ваксини". Това казва във видеопослание заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, която е доктор на фармацевтичните науки и е преподавател в катедрата "Организация и икономика на фармацията" в Медицинския университет в София. Видеопосланието на заместник-министър Генка Петрова е публикувано в страницата на Министерството на образованието и науката във фейсбук.



Асен Александров - председател на Сдружението на директорите в средното образование, който е и директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София, също отправя видеопослание за ваксинацията в образованието. То отново е публикувано в страницата във фейсбук на МОН.

"Ваксинирах се, за да мога да виждам внучките си редовно. Така съм спокоен за себе си и моите близки. Ваксинирах се, за да мога да общувам нормално с колегите си", казва Асен Александров.



МОН съобщи на 8 юли, че започва информационна кампания за ваксинирането в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор "за" или "против" ваксините. Също на 8 юли от МОН информираха, че над 70 процента от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4 на сто от училищата в България. При детските градини този дял е 3 на сто. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30 процента, при детските градини такова е положението в 75 процента от екипите. Това е показало проучване на МОН, направено в началото на юли т.г.

В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойните присъствени учебни занятия през предстоящата учебна година.

МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщането към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училищата и детските градини през регионалните управления на образованието. По предложение на социалните партньори в образованието се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти, след първата или след втората доза ваксина. Училищата, които достигнат поне 70 процента на ваксинирания персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазването на общественото здраве.