/ БГНЕС
Бях фокусиран върху себе си, заяви след мача първата ни ракета
Григор Димитров надви Роджър Федерер в Ню Йорк с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 . Двубоят продължи 3 часа и 12 минути. 

БГНЕС


Гришо тръгна от позицията на 78-и в света, но стигна до полуфиналите на "Флашинг Медоус". В спора за място на финалната четворка първата ракета на България записа може би най-голямата победа в кариерата си срещу един от най-великите тенисисти в историята Роджър Федерер.
 

След епична битка Гришо взе първия си успех над носителя на 20 титли от Големия шлем. Така за първи път Димитров е на полуфинал в Ню Йорк, изравнявайки постижението на Мануела Малеева в началото на 90-те години, която досега беше единствената българка, стигала до тази фаза на надпреварата.

БГНЕС


Григор вече за трети път ще играе полуфинал на турнир от Шлема, а досега никой друг български тенисист не е стигал дотук. Мануела Малеева е стигала два пъти до предпоследното стъпало, а Цветана Пиронкова - веднъж.
 

В този грандиозен мач швейцарецът започна по шампионски, както всички очакваха от него. Той проби още в първата възможност за това в първия сет и до края му удържа аванса си.

БГНЕС

Точно тогава всички очакваха лесен успех за него, защото той играеше като машина и с лекота стигна до 6:3. Но Гришо показа, че този турнир полага началото на неговото възраждане във втората част. В нея той стигна до пробив за 4:2 и когато сервираше за сета, Федерер показа класа и върна брейка. Това обаче не сломи българина и той взе следващото подаване на швейцареца, за да изравни резултата при 1:1 след 6:4.

„Бях фокусиран върху себе си“, заяви след края на мача си с Федерер първата ракета на България Григор Димитров. „Дори не бях фокусиран върху Роджър толкова. Бях фокусиран върху себе си“.

БГНЕС


„Сезонът ми дотук не беше от най-добрите, няма да ви лъжа. Ранкингът ми беше толкова нисък, че дори не исках да излизам на корта. Постоянно губех позиции в ранглистата, рамото ми ме болеше – това е най-лошото за един тенисист. Изминалите 5-6 месеца бяха много тежки за мен. Но имах подкрепата на семейството и приятелите ми. Продължих да вярвам в себе си, в рехабилитацията на рамото и в свикването с промените на ракетата – имаше толкова много неща, които трябва да поправя в малък период от време. В края на годината постигаш такъв резултат – тази победа е наистина специална“, добави той.

„Независимо от това, че губех завързани мачове срещу съперници, които трябва да побеждавам, аз не спрях да вярвам в себе си. Наистина контролирах нещата, които можех да контролирам. Мисля, че е толкова просто. Понякога най-простите неща в живота са и най-трудните. Не бих искал да звуча скромно, но това бе просто още един мач за мен. Не бих искал и да казвам, че нямаше какво да губя, защото чувствах, че имаше. Просто излязох на корта достатъчно добре подготвен след две седмици усилена работа. Малките неща започват да се навързват ден след ден. Днес направих още една стъпка“, завърши българинът.
 

Следващият мач на най-добрата ни ракета ще бъде с петия в схемата Даниил Медведев, който по-рано отстрани другата швейцарска заплаха - Стан Вавринка.
 
nova.bg