Гриша Ганчев: Делото срещу мен прилича на цирк
Гриша Ганчев: Делото срещу мен прилича на цирк / снимка: БГНЕС, архив
Гриша Ганчев: Делото срещу мен прилича на цирк
81783
Гриша Ганчев: Делото срещу мен прилича на цирк
  • Гриша Ганчев: Делото срещу мен прилича на цирк

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов се яви като свидетел по делото срещу Гриша Ганчев. Ловешкият бизнесмен има повдигнати три обвинения по т.нар. „захарна афера" - за ръководител на организирана престъпна група, за укриване на ДДС в размер на над 700 хил. лева, както и за заплаха за убийство на бившия шеф на НАП.

След дълго отлагане на процеса, който тръгна в началото на август, все пак двама от ключовите свидетели дадоха показания днес. Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов и бившият шеф на териториалната дорекция на НАП „Големи данъкоплатци"- София Недялко Чандъров бяха разпитани от страните по делото във връзка с обвиненията срещу Ганчев за заплахи към Стефанов.

Както винаги, ловешкият бизнесмен отказа коментар пред журналисти, но на няколко пъти репликира в съдебната зала, че случващото е смешно и прилича на цирк.

В крайна сметка Стефанов и Чандъров разказаха своите версии за това как се е стигнало до подаването на сигнала срещу Гриша Ганчев в ГДБОП през 2012 г., няколко дни след като МВР и НАП се похвалиха с провеждането на зрелищната акция „Захар". Всичко тръгнало след телефонен разговор между дългогодишните приятели и състуденти Недялко Чандъров и Гриша Ганчев, по време на който Ганчев попитал какво прави „червенобузкото".

Според Чандъров по време на разговора с бизнесмена името на шефа на НАП не е споменавано. Самият Красимир Стефанов обаче разказа, че е бил предупреден от колегата си Недялко Чандъров да внимава.

„Срещнахме се в офиса ми и ми каза- „брат ми, притеснен съм за теб, всички знаем какъв човек е Гриша Ганчев". Стефанов предприел спешни мерки за сигурност и се обадил на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който пък го посъветвал да подаде сигнал срещу Ганчев в ГДБОП, за да му сложат охрана.

Пред съда днес Красимир Стефанов обясни реакцията си тогава със силния стрес, на който е бил подложен, но заяви, че няма от какво да се притеснява, тъй като директна заплаха към него няма. Още преди няколко месеца адвокатката на ловешкия бизнесмен Татяна Дончева коментира, че Стефанов е бил заблуден от полицията по отношение на заплахите за живота му от тогавашното ръководство на МВР.

„Това се онагледи в самото заседание. Г-н Ганчев е потърпевш и има право на емоционална реакция. Твърди се, че е заплашвал, но вие видяхте фактите", каза още Дончева.