Граждански наблюдатели влизат в 20 български съдилища
Граждански наблюдатели влизат в 20 български съдилища / снимка: Радка Минчева, Дарик - Разград
Граждански наблюдатели влизат в 20 български съдилища
26221
Граждански наблюдатели влизат в 20 български съдилища
  • Граждански наблюдатели влизат в 20 български съдилища

Гражданско наблюдение над 20 съдилища в Северна България започва през април. Това съобщи лидерът на Центъра на НПО в Разград Георги Милков. Организацията, която той ръководи, е една от 27-те, включени в Националната НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда.

Проектът "Правосъдие близо до хората" ще продължи 18 месеца, съдебните институции, които ще се наблюдават ще се включват поетапно, за по три месец, обясни лидерът на Центъра на НПО-Разград Георги Милков. Главната цел на проекта е утвърждаване върховенството на закона и подкрепа на съдебната реформа на местно ниво чрез повишаване на обществената информираност и засилване на общественото доверие в съда. „Ние сме позитивно настроени, искаме да подкрепяме реформата и да показваме и положителните неща и да критикуваме системата като показваме начини как да се развива напред", каза още той.

Съдилищата за наблюдение са районни и окръжни в Северна България. В част от тях - в Североизточна България - през 2007 г. вече бе реализиран подобен проект. „Ще се опитаме да постигнем ефекта на снежната топка - когато започнем в началото да развиваме системата за гражданско наблюдение в досегашните градове и региони, които сме наблюдавали и продължим към нови, които до момента не са наблюдавани, през това време ние ще работим с местните съдилища и организации, за да могат те да бъдат убедени в ползата от гражданското наблюдение", заяви Милков.

По двама доброволци в 20 града ще наблюдават за бързината, ефективността, прозрачността и безпристрастността на магистратите. „Ние наблюдаваме прилагането на новоприети закони и изменения и достъпът на пет уязвими групи до правосъдие. Новият момент е, че ще наблюдаваме конфликтите на интереси, които са много важни и все повече избуяват. Проблемите с етичното поведение на магистратите и нерегламентирани контакти с компрометирани лица", обясни още Милков. „Как се прилагат законите според нас, ще представяме архитектурната среда, как работи съдебната администрация, как се развиват съдебните процеси, дали са бързи, бавни, продължителни, отсрочват ли се, за какъв период, ще наблюдаваме характеристики като бързина, ефективност, прозрачност и безпристрастност", допълни той.

На всеки три месеца ще се изготвят доклади за качеството на съдебната дейност, те ще се представят пред Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет. След края на проекта констатациите ще бъдат описани в бюлетин под надслов "Граждански наблюдател". „Предимството на нашите доклади е, че те предоставят информация за мнението на гражданите, които са клиенти и потребители по въпроси като достъп до съдебни услуги, качество, удовлетвореност от съдебните услуги", уточни още Георги Милков.

Висшият съдебен съвет е дал подкрепа за реализацията на проекта още при изготвянето му, финансирането от 75 000 долара е от фондация "Америка за България".