“Главният прокурор не е ръководил върховните прокуратури. Когато той има право да ръководи прокурорския съвет, да определя дневния ред, при липсата на министъра на правосъдието, а с повторния мандат от 7 -годишен мандат става 10- годишен, тъй като може да бъде преизбран, не се ограничават правомощията му. Готови сме за протести между първо и второ четене”. Това заяви Велислав Величков, председател на “Правосъдие за всеки”, предаде БГНЕС.

“Ако хората мислят, че правосъдието е разбито, то означава, че трябва много промени. Ако има съмнения за избирателно, сенчесто или правосъдие на тъмно, оттук нататък политиците трябва да възвърнат доверието към правосъдието, защото държава без правосъдие е форма на организирана престъпност”, каза още Величков.

Ремонтът на Конституцията: Вижте какво ще се промени в държавата (ДОКУМЕНТ)

Емил Георгиев представи разликите между това, което се внесе в НС, това, което бе представено преди седмица от ПП-ДБ и позицията на Правосъдие за всеки. “Ние нямаме отношение към двата мандата за кметовете, сменянето на националния празник, двойното гражданство както и промените при служебните кабинети”, подчерта Емил Георгиев. “По отношение на главния прокурор имахме идеята да отпадне изобщо тази длъжност, с представения проект от ПП-ДБ пише, че главният прокурор е административен ръководител на върховната прокуратура. Това е една от точките, които остават в проекта, в този си вид за нас е приемлив”, подчерта Георгиев. Относно мандатите на ВАС и ВКС Емил Георгиев поясни, че в проекта на ПП-ДБ се намаля от 7 на 5 години мандата на съдиите, за което те нямат възражения, но относно внесения проект в НС имат, защото в него членовете могат да бъдат повторно назначавани за още един мандат.

“Относно структурата на прокурорския съвет с наше участие бяха предвидени в него да има 11 членове, които да включват министъра на правосъдието и главния прокурор. На представения проект от ПП-ДБ от 11 прокурорския съвет е намален на 10 членове и вече участието на министъра на правосъдието е изключено. Такъв е и текстът на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. По повод председателството ПП-ДБ дори искаха министърът на правосъдието да председателства заседанията, във внесения законопроект в НС пише те да се водят от главния прокурор. Това са разликите и за нас бе много важно да го направим”, подчерта Емил Георгиев.

Велислав Величков уточни, че с изненада са открили промените относно главния прокурор. “Главният прокурор не е ръководил върховните прокуратури. Когато той има право да ръководи прокурорския съвет, да определя дневния ред, при липсата на министъра на правосъдието, а с повторния мандат от 7 -годишен мандат става 10- годишен, тъй като може да бъде преизбран, не се ограничават правомощията му. Нито едно от нашето споразумение с ПП-ДБ не се изпълни”, подчерта Велислав Величков.


Петромир Кънчев също от "Правосъдие за всеки" засегна и протестите в подкрепа на 18-годишната Дебора от Стара Загора. “С безпрецедентните протести на хората на улицата, в социалните мрежи, навсякъде се видя, че съдебната реформа е изключително важна”, подчерта Кънчев.
 
БГНЕС