Горещини обхванаха България
Горещини обхванаха България / снимкa: Sofia Photo Agency
Гореща вълна обхвана България
21433
Гореща вълна обхвана България
  • Гореща вълна обхвана България

В Сандански бе измерена температура от 41,5 градуса. Това бе и най-горещият български град днес. 41,4 градуса показваха термометрите в Елхово в 16 часа. В Пловдив, Ловеч и Кърджали термометрите показват температури от 39 градуса. В София в 16 часа температурата бе 37 градуса. 

Тези температури са измерени на сянка в специални метеорологични клетки на два метра над земната повърхност. На слънце е значително по-горещо, температурите могат да надхвърлят 48, 49, дори 50 градуса.

Според прогнозите на синоптиците обаче захлаждане ще има още тази вечер, когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат с 10-15 градуса. Времето ще е ветровито.

Още в понеделник обаче ще се установи отново слънчево време, но с по-ниски температури. Очаква се максималните стойности тогава да достигнат 25-30 градуса, а от вторник вятърът ще отслабне, а температурите ще започнат да се повишават.

До края на месеца и първите дни на август не се очакват екстремни температурни стойности, каза Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

В Шумен днес бе регистриран температурен рекорд. Максималната температура достигна до 38,2 градуса, съобщиха от шуменската хидрометеорологична обсерватория. Това е най-високата температура, измерена на този ден. Досегашният рекорд е бил измерен през 1922 година, когато термометрите са отчели 37,7 градуса.

Нямаше отчетени температурни рекорди в Дунавската равнина според измерванията в 15.00 часа. Това съобщи за Дарик Пенка Илиева, дежурен синоптик в плевенската станция на Националния център по метеорология и хидрология. В Плевен измерената температура е 36,4 градуса, а рекордът е бил 40,2 градуса през 2000 година.

Горещини обхванаха България
netinfo

В цялата Дунавска равнина температурите са в интервала от 35 до 39,3.

Във Велико Търново бяха отчетени 39,3 градуса. Най-високата стойност, измерена в болярския град на днешната дата, е била 40,2 градуса.

26 души са потърсили помощ заради горещините в Плевенския център за спешна медицина, но тежки случаи няма. 

До 40,2 градуса достигна температурата в Русе следобед, съобщиха от метеорологичната станция. Така за втори пореден ден живакът в термометрите надхвърли 40 градуса. В Русе малко преди 18 часа температурата вече беше 37.3 градуса.

Температурният рекорд за Русе на 25 юли е бил през 2000 година, когато са отчетени 42.7 градуса. На същия ден преди две години е било 37 градуса, а през миналата 2008 година само 28 градуса.

В Сливен към 15 ч. е измерена температура на въздуха 38,8 градуса, съобщи дежурният в местната метеорологична станция. До края на деня се очаква температурата да достигне 39 градуса. Измереният температурен пик вчера е бил  37,4 градуса.

37 градуса бе температурата, измерена от метеоролозите в Кюстендил. Няма рекорди, температурите бяха очаквани, казаха от метеорологичната служба в града.

130 обаждания са получени в Бърза помощ в София. 23-ма души са настанени в болници. Най-честите сигнали са били за инфаркти и инсулти. Според дежурния лекар в Бърза помощ д-р Любомир Рубенов силната жега не е причина за повече обаждания в Спешната помощ.

Заради опасността от нарушаване на пътната настилка на улиците и булевардите на територията на Столична община се забранява влизането на товарни автомобили с допустима максимална маса над 20 тона.

Забраната важи при температури над 35 градуса, за времето от 12.00 часа до 19.00 часа. Столична дирекция "Полиция" ще следи дали се спазва наредбата на столичния кмет Бойко Борисов.

Горещини обхванаха България
netinfo

Навсякъде, където температурите са по високи от 34,35 градуса, а това е почти в цялата страна, като изключим високопланинските пътища, е забранено придвижването на камиони с маса по висока от 15 тона. Заради горещото време асфалтът на пътната настилка може да бъде сериозно повреден, ако товарни автомобили, с голям тонаж, се движат през деня при тези високи температури. Ограничението е в сила до 20 часа.

Метеоролозите определят 25 юли като най-горещия ден в годината на Балканите, а термометрите достигнаха между 38 и 43 градуса, пише румънското електронно издание Зиаре.ком.

Данните на румънската метеорологична служба сочат, че в Букурещ максималните стойности са били 38 градуса, а минималните между 20-22 градуса. На морето са измерени максимални стойности от 30-33 градуса, а минималните са били между 21 и 24 градуса, пише БГНЕС. Температурата на морската вода достигна 27 градуса.

В България температурите на термометрите показваха между 38 и 43 градуса.

В Гърция температурите достигнаха 43 градуса. Властите предупредиха гражданите да бъдат по-предпазливи, тъй като твърде горещото време може да предизвика пожари.

Горещини обхванаха България
netinfo

Препоръчва се хората да избягват престой на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол.

Въпреки отличните условия за планински туризъм от Планинската спасителна служба (ПСС) призовават към повишено внимание. Хората не трябва да забравят, че слънцето в планината е по-силно отколкото на морския бряг, припомни пред Дарик дежурният в ПСС. Той препоръча да не се правят дълги преходи, да се внимава със слънчевите изгаряния, задължително да се носят предпазна шапка, слънчеви очила, кремове. Възрастните хора и тези с недобро здраве да си останат вкъщи, да приемат много течности, да не се претоварват.

Лекари съветват да се внимава с употребата на климатиците. Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият "преход" от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са зачервена и суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да бъде пренесен веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост по всяко време може да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.

В прикачения звуков файл можете да чуете какво още каза доктор Рубенов.

Още за времето четете ТУК.