Година след „нощта на белия автобус протестиращите празнуват
Година след „нощта на белия автобус протестиращите празнуват / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За поредна вечер недоволни от управлението на кабинета „Орешарски" се събраха на протест на площад „Независимост" в центъра на София.

Малко след 18.00 часа протестиращите чуха новината, чакана от тях 405 дни. Бурна радост обхвана демонстрантите, когато стана ясно, че оставката на правителството е била депозирана в 17.59 часа в Народното събрание. Първоначално на протеста се бяха събрали около 70 души, но след дългоочакваната вест за оставката на кабинета, броят на протестиращите нарасна на около 200 души. Част от тях символично чупеха орехи в знак на края на управлението на кабинета на Пламен Орешарски.

Година след нощта на белия автобус" протестиращите празнуват
netinfo

Чуваха се възгласи: „Честито"; „Оставка" и „Затвор". Някои от протестиращите носеха и шампанско, което отвориха в знак на радост.

В началото на протеста демонстрантите блокираха движението в района на Министерски съвет, където се опитаха да премахнат загражденията. Скандираха: „Червени боклуци" и замерваха сградата на Министерски съвет с домати.

След това тръгнаха на станалото традиционно шествие по жълтите павета, което спря пред сградата на Народното събрание.

Полицейското присъствие в района бе засилено.

Подаването на оставката на кабинета „Орешарски" съвпадна с годишнината от „нощта на белия автобус". На 23 юли 2013 година парламентът бе обсаден от протестиращите срещу управлението на страната. Бе направен опит депутатите да бъдат изведени от сградата на Народното събрание с бял автобус. Тогава се стигна до сериозни сблъсъци между протестиращи и полиция.