Ще бъдат отпуснати още 40.7 млн. лв. за висшето образование, каза на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след среща със синдикатите. Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, министъра на образованието проф. Цоков и представители на синдикатите, уточни служебният премиер. 

"Тези 40.7 млн. лв. представляват увеличаване на заплатите на администрацията (26 млн. лв.), за диспропорции (5.8 млн. лв.) и за стипендии (7.5 млн. лв.). Постановлението е изготвено и до понеделник ще бъде прието", обясни министърът на финансите Людмила Петкова.

"Очакваме преди 24 май тези средства да стигнат по сметките на университетите. Исканията, която бяха заявени от нашите браншови структури, са изпълнени", каза от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров

"Втората част на този дебат е как да се изпълни Законът за висшето образование. Затова ние предприехме поредица от срещи", допълни той. 

Валери Апостолов от синдикат "Висше образование" към КТ "Подкрепа" обяви, че протестът, обявен за 20 май, се отлага, тъй като "първата стъпка е изпълнена".

Представителите на синдикатите подчертаха, че въпреки това протестната готовност остава, докато не се реализират и следващите средства по Закона за висшето образование. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня