ГИСДИ: Очаква се изборите в 70-80 общини да бъдат обжалвани
ГИСДИ: Очаква се изборите в 70-80 общини да бъдат обжалвани / netinfo

Сдружението "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" /ГИСДИ/ очаква в около 70-80 общини изборите да бъдат обжалвани и тези общини да останат без кмет в следващите 3-4 месеца. Това казаха на пресконференция в БТА Таня Цанева и Илия Божинов от сдружението.

Според тях, ако до сега се инвестираше в избирането на кметове, след втория тур парите ще бъдат инвестирани в касиране на избори. Илия Божинов коментира, че има големи апетити за инвестиране в покупката на местна власт, защото е доходоносен бизнес. По думите му, печалбата от купуването на едно кметско място е сто процента, докато при инвестиция в туризма например е 10 процента.

На първия тур на изборите сдружението е имало 6 400 наблюдатели. Те са констатирали и множество други нарушения, извън купуването на гласове, което е най-масовото закононарушение. Не може да се каже, че има някакви нови технологии за измами, но са доста разнообразни начините за купуване на гласове, коментираха от ГИСДИ.

Експертите се надяват на спешно въвеждане на исканата от главния прокурор възможност за оневиняване при признание за купуване на глас, както и да бъдат осъдени хора, "пазарували" гласове на тези избори.

Подмяната на членове на секционни избирателни комисии с неподготвени хора е снижило много нивото и е довело до непрофесионален подход към работата, отбелязват от ГИСДИ. Според експертите, в много случаи не са били ясни правилата за упражняване на вота.

За пример те посочиха Димово, където в една секция се е приемала за действителна бюлетина, на която отметката е сложена в полето до квадратчето за избор, а в друга секция такава бюлетина се е смятала за недействителна.

Имало е случаи, в които пликът с печата на комисията бил разпечатван вечерта преди вота. Логично е да има и изнасяне на бюлетини - с тях може да се подготви гласуването на следващия ден, коментира Илия Божинов по повод сигналите за недостига на бюлетини в някои населени места. Отвореният печат и изнесените бюлетини са две страни на един процес, добави той.

Като организация, тези местни избори са най-лошо проведените от всички досега, смятат от ГИСДИ. Според експертите, около 5 на сто от комисиите не могат да броят въобще. Така, когато при предаването на протоколите броят на бюлетините и гласовете не съвпадал, се стигало до "нагаждане" на гласовете от 2-3 души, които ги отчитат, за да не бъдат връщани и да се налага ново събиране на комисията и броене на бюлетини.

Експертите смятат, че обработката на протоколите би могла да се извършва много по-бързо - с по-добра организация и работа с информационната система, както и с достатъчно хора, които да приемат протоколите. Наблюдателите нямат сериозни сигнали за протоколи, които да са манипулирани в резултат на забавянето при тяхното приемане.

От ГИСДИ смятат наличието на много недействителни бюлетини за логично, при положение, че много хора са искали да гласуват за общински съветници, но не и за районен кмет. В такъв случай те пускат бюлетината за избор на кмет празна, каза Божинов. Невалидни гласове има и заради незнание къде точно се поставя отметката върху изборната бюлетина, добави той.

Сдружението ще има свои наблюдатели и на втория тур, а от петък започва акция с разпространение на стикери с надпис "Моят глас не се продава". От организацията се надяват повече хора да сложат този знак на ревера си и да покажат отрицателното си отношение към това негативно явление.