Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност Бойко Рашков и до председателя на ДАНС Пламен Тончев с предложение за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори 2 в 1 - предсрочни парламентарни и президентски избори. Това съобщиха от прокуратурата.

Създаването на Междуведомствено звено цели да подобри организацията за гарантиране на политическите права на гражданите и за законосъобразно провеждане на изборите.

Гешев: Къде да живее главният прокурор - не е най-важното в държавата (ВИДЕО)

Според прокуратурата, работата на тази структура е показала (в период от повече от 10 години) трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на действие на Междуведомственото звено ще е от деня на откриване на предизборната кампания (15.10.2021 г.) до 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

Споразумение за създаване на такова звено за предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г. бе подписано само с ДАНС, напомнят от прокуратурата.

КС отказа да се произнесе по искане на президента, свързано с Бюрото за защита

"Ръководството на Прокуратурата на Република България потвърждава ангажираността си за активно взаимодействие между институциите с цел гарантиране провеждането на честен и прозрачен вот и споделя убеждението, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати", гласи още изявлението на държавното обвинение.