/ БТА
Комисията по конституционни и правни въпроси ще разгледа доклад на главния прокурор за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство
"Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата. Не успях да катастрофирам, бързайки насам. Помолих да ме уведомят своевременно от прокуратурата, ако има важни въпроси. Звъннаха ми сутринта в 9 часа, а аз бях на 300 км от София". Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Комисията по конституционни и правни въпроси ще разгледа доклад на главния прокурор Иван Гешев за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

"Становището на прокуратурата е, че Бюрото за защита е една ефикасна и ефективна структура и нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността. Според мен това може да бъде обяснено, ако тези идеи са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от една година, но не може да бъде прието. Не мога да разбера обаче, ако това се дължи на някакво лично отношение към прокуратурата или към главния прокурор", заяви Гешев.

Главният прокурор внесе в парламента доклад за дейността на Бюрото по защита

"Надявам се, че ще надделее усещането за държавност, защото цената няма да е за прокуратурата, а за българските граждани. В България имаме дарбата да унищожаваме работещи структури", подчерта главният прокурор.

По думите му тепърва ще се чуят аргументите дали тази структура е работеща. "Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават от мафията, включително укриващи се в чужбина. Няма да се охраняват качествено защитени прокурори и следователи", допълни той и назова името на бизнесмена Васил Божков.

И правната комисия в парламента покани главния прокурор

"Темата е важна за българските граждани и за прокуратурата и затова се постарах да дойда пред Правната комисия, защото българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата", допълни главният прокурор.