"Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията", заяви главният прокурор
"Блъгарският наказателен кодекс е приет 1968-а и урежда несъществени отношения. С едни остарели закони трябва да решаваме борбата с престъпността", заяви главният прокурор Иван Гешев, който се яви за изслушване на Комисията по правни въпроси в парламента.

"Прокуратурата изпълнява законите, а не ги създава", каза още Гешев.

"Резултатите на моите колеги са много добри и аз се гордея с тях - за това, че в условията на COVID, на очерняне и на клевети, те постигнаха добри резултати. Има над 90 % ръст на осъдителните присъди. Имаме недостатъци, но аз се гордея, че съм главен прокурор и че ръководя тези хора", заяви Гешев.

Относно полицейското насилие по време на протестите миналата година, Гешев каза: "Всяко насилие е недопустимо".

„Всеки може да изрази своето възмощение от това, което видя тогава, но ние живеем в правова държава, което означава, че съдът решава кое лице е виновно и кое не, след влязла в сила присъда", допълни още той.

Главният прокурор ще внесе искане в КС за обявяването му за противоконституционен. "Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", каза Гешев. 

БТА

В началото на изслушването Гешев започна именно с член 24 от Правилника за работа в НС. "Разпоредбата на член 24 има силата на закон и противоречи на българската Конституция. Това е причината да се явя днес".

Председателят на Парламента Ива Митева отговори, че разпоредба по член 24 се появи през 2017-а. Тя обясни, че тогавашният главен прокурор я въвежда, за да може да се осъществяват периодично изслушвания на главния прокурор в тази комисия, както и други представители на ръководния екип.

"Българският наказателен кодекс е формалистичен се сочи в почти всички европейски документи", подчерта Иван Гешев.

„Прокуратурата е единна от 2016-а. Аз съм административен ръководител, който отговаря за административните ръководители, а не за конкретни досъдебни производства. Ако аз трябва да отговарям за конкретни досъдебни производства, ще имам правото да давам конкретни оказания на магистрати и да имам един широк кръг от правомощия, с които сега не разполагам", каза още Гешев по време на изслушването.

Запитан дали е гледал записите с полицейското насилие по време на протестите миналата година и какво е отношението му по тази тема, Гешев отговори така: „Гледах ги, определям ги, като недопустими. Аз съм главен прокурор и всяка една оценка по конкретни доказателства на едно дело означава да въздействам по този начин, а това противоречи на основни европейски ценности. Има образувано досъдебно производство през ноември 2020-а, така че нямам данни то да е прекратено. Това означава, че тогава някой магистрат е образувал досъдебно производство и отговорността я носи конкретен наблюдаващ прокурор".

Иван Гешев беше попитан и за подслушването на протестиращите миналата година, както и за това, че СРС-тата са били разрешени от специализирания наказателен съд. „СРС-тата са били по отношение за лица, за които е имало доказателства, че участват в ОПГ (организирана престъпна група). Един подсъдим, който сега е в чужбина, заяви тогава, че иска да компрометира законния протест на българските граждани с провокации и с това как ще изпрати хора и ще промени Конституцията и ще направи Гешев фигурант. Така че този начин прокуратурата е защитила интересите на законно протестиращите граждани", каза Гешев. 

Относно оптимизация на прокуратурата, Гешев обясни: „Процесът е почти приключил, остават малка част в Софийска окръжна прокуратура. Резултатът от тази трансформация на прокуратурата е оптимизиране на разходи и подобряване на работата и ефективността на отделните прокуратури". 

По повод искането на ПП "Има такъв народ" главеният прокурор да не бъде охраняван от НСО, Гешев заяви: "Сигурно ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна охрана".