Председателя на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Андрей Михайлов изправи писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което го кани на обсъждане, свързано с дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка с полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани, съобщиха от пресцентъра на "Има такъв народ".

Прокуратурата за поканата на НС: Явяване на Иван Гешев в парламента би било нарушение на Конституцията

Обсъждането ще се проведе на 19 август (четвъртък) от 16.30 часа в зала "Запад" на Народното събрание.

Във вторник, със 167 гласа "за" и нито един "против" Народното събрание прие в срок до 20 август главният прокурор Иван Гешев да внесе за разглеждане в парламента доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. В доклада трябва да фигурират какви действия са предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си, кои са били наблюдаващите прокурори, както и защо разследването се е забавило.

Ден по-късно, последва и отговор от страна на прокуратурата. "Материалите от досъдебните производства, съдържащи класифицирана информация, са извън кръга от сведения, които парламентарна комисия може да получава и използва. Разгласяването й би нарушило не само независимостта на съдебната власт, но и правата на гражданите, които тя по Конституция е призвана да брани. С оглед горното явяването на главния прокурор във Временната комисия с така очертания предмет би представлявало нарушение на Конституцията на Република България", посочиха от прокуратурата.