Герджиков: Не трябва да има смяна на жълти министри
Герджиков: Не трябва да има смяна на жълти министри / netinfo
Премиерът е отговорен политик и ще си даде сметка, че опитът за промяна на коалиционната формула едва ли ще доведе до стабилизация в управлението. Това заяви професор Огнян Герджиков, член на политическия съвет на НДСВ, който гостува в предаването „Деня” на Дарик радио.

На въпрос дали е възможно НДСВ да напусне парламента Герджиков отговори, че такова поведение не би било национално отговорно. Ние сме длъжни като коалиционен коректив да покажем на партньорите си, че трябват радикални промени, които да се осъществят в рамките на това управление, каза още Герджиков.

Оставката на министър Румен Петков трябваше да стане в един предходен момент, още преди да се стигне до внасянето на вота на недоверие, защото това щеше да е един изпреварващ момент, но по едни или други съображения премиерът Станишев не го направи.

Вероятно е да се стигне до рокади в близките няколко седмици, допълни още професор Герджиков. По думите му във всички случаи се налага реформа в МВР, независимо от оставката на един или друг министър.

Не смятам, че има нужда от промени в НДСВ, защото според мен тези министри са едни от най-добре работещите в сегашния кабинет. На въпрос дали очаква да се стигне до смяна на жълти министри, Герджиков каза, че не прогнозира нищо категорично, но би бил изненадан, ако това стане.

Министър Петков трябва да понесе цялата политическа отговорност за това, което става в МВР, защото това е видно не само в България, но и в Европа и ние не може да се правим, че това не съществува, или че проблема не съществува, допълни още Герджиков.