/ БГНЕС, архив
От ГЕРБ излязоха с остра декларация срещу президента Румен Радев и го обвиниха, че поругаването на паметта на Апостола на свободата е минало под патронажа на президента. Те настояха държавният глава да се извини за "безпрецедентния гаф".

Караянчева: Радев доказа, че дълбае разделителни линии дори пред Паметника на Левски

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Мястото, на което Апостола на свободата даде живота си за България, винаги е било място за обединение на българската нация. Вчера традицията паметта да бъде почетена със смирение от всички, беше нарушена от българския президент. Организирана агитка от средите на БСП заедно с полукриминали и маргинализирани наемници извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев“, продължи той.

Слова и цветя пред Паметника на Левски: Благодарим ти, Апостоле (СНИМКИ)

"В образа на тази провокация се превърнаха сподвижници в лицето на злополучни бивши политици от БСП и организираните агиткаджии, които обитават периферията на криминалния контингент. Държим да подчертаем, че отговорността се носи лично от Румен Радев. Най-силната оценка за нея беше отказът на софиянци да се присъединят към малцината манифестиращи и по този начин да покажат отношението си към действията на президента", коментира Биков.

Български срам в деня на бесилото - манифестация и селфита под лика на Апостола


Според Тома Биков вместо да изпълнява задължението да е президент на всички българи, Радев е приел да бъде тартор на партийна агитка. По думите му на третата година от мандата на президента, той не е в състояние да предложи нищо освен пошлост, дребнавост и политическа неграмотност.

"Президентската институция се контролира от случайни хора и политически аматьори, които са готови да заложат на карта бъдещето на България в името на политическото си оцеляване и личното си властово позициониране. Липсата на мъжество, разум и опит от страна президента, обезсмислиха обединяващата роля на президентската институция и я превърнаха в инструмент за партийна пропаганда", категоричен бе Биков.

Караянчева: Радев доказа, че дълбае разделителни линии дори пред Паметника на Левски

„Вчера Румен Радев премина граница, от която няма връщане назад. За ПГ на ГЕРБ той ще остане такъв докрая на мандата си. Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет. За ПГ на ГЕРБ подобни грозни прояви, които атакуват единството на нацията, за да обслужат злободневния дневен ред на затъналия в скандали и безпомощност Румен Радев, са неприемливи и недопустимо“, заяви още Биков.

„Заявяваме, че нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-ярък образ в лицето на Васил Левски. Призоваме всички отговорни политици и парламентарните групи в 44-ото Народно събрание остро да се разграничат от политическите злоупотреби с паметта на Апостола и да осъдят недостойното поведение, на което станахме свидетели вчера“, продължи той.

"България не е нито учебна площадка за политически аматьори, нито възможност за осъществяване на болни лични властови амбиции", заключи Тома Биков.


По думите му на третата година от мандата на президента, той не е в състояние да предложи нищо освен пошлост.