ГЕРБ подкрепят диференцираното заплащане в средното образование
ГЕРБ подкрепят диференцираното заплащане в средното образование / netinfo

ГЕРБ подкрепя категорично въвеждане на диференцирано заплащане в системата на средното образование, това се казва в декларация на партията. Според ГЕРБ обаче, това е изключително отговорна и сложна промяна, касаеща огромен брой хора, която изисква изключително внимателен и професионален подход. Това не може да бъде направено за няколко месеца.

Би трябвало подобна промяна да бъде процес, широко обсъден и добре популяризиран.

Професионалната гилдия е необходимо да бъде убедена в предимствата на подобен начин за стимулиране. Вместо това сме свидетели на прибързани действия, които биха довели до съмнения в обективността на преценката, до създаване на напрежение в учителските колективи и в крайна сметка до изкривяване на иначе добрата идея.

Диференцирането на заплащането трябва да се въвежда не самоцелно, а след широко обществено обсъждане, реален консенсус между социалните партньори, както и при наличие на финансов ресурс, гарантиращ достойно заплащане на учителския труд като цяло.

На тази база диференциацията ще изпълни своята задача да стимулира творчеството, инициативността и професионалното израстване на кадрите в системата на образованието. Едновременно с това е необходимо въвеждане на системата за кариерно развитие, за да може да бъде гарантирано обучение през целия живот за учителите, а не квалификацията да зависи от личното желание на учителите или от желанието на конкретен ръководител