Гамбийските фъстъци в Добрич не са отровни
Гамбийските фъстъци в Добрич не са отровни / netinfo

Около 300 килограма от гамбийските фъстъци, които шуменската фирма „Савко Димитров” ЕООД е закупила от фирма Балчо ЕООД, са вложени в производството на сладкарски изделия, а останалите 200 килограма са били продадени на фирма в Добрич. Това каза в интервю за Дарик д-р Гергана Чанкова от РИОКОЗ-Шумен. Тя подчерта, че според фитосанитарния контролен лист, издаден при вноса на фъстъците, те не съдържат зарази. Ядките са били внесени в България през април 2006 година.

Д-р Чанкова каза още, че шуменската инспекция е проверила фирма Савко Димитров на 23 февруари, след разпореждане от МЗ. Тогава не са били открити фъстъци в складовете на фирмата, цялото количество е било предоставено на добричката фирма.

От местната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве са установили наличното количество на 26-ти февруари. Взети са проби за повторна проверка на фъстъците, открити в Добрич. Тя се извършва в лабораторията на РИОКОЗ-Варна. Очаква се резултатите от тях да станат ясни до края на деня.