Фидосова: Специализираният съд е само част от реформата
Фидосова: Специализираният съд е само част от реформата / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Предвиждаме създаването на два специализирани състава - специализиран съд на първа инстанция със съответната прокуратура към него и апелативен специализиран наказателен съд. Това каза пред бТВ Искра Фидосова, съпредседател на групата на ГЕРБ в парламента и председател на Правната комисия.

„Престъпленията срещу републиката, престъпленията от организирани престъпни групи, например с отвличания, са делата, които ще се гледат в специализираните съдилища", поясни Фидосова. Длъжностните присвоявания в особено големи размери и прането на пари също ще се гледат в тези съдилища. Престъпленията, извършени от министри, зам.-министри, главни секретари и т.н. също ще се пренасочват към специализирания съд.

Според Фидосова, този съд ще гледа около 200 дела годишно. Тя добави, че на първа инстанции ще са необходими около 30 магистрати, а на втора около 24-25 съдии. Тези бройки в момента ги има, те са свободни в щата на Висшия съдебен съвет и трябва да бъдат прехвърлени, добави тя.

Стана модерно напоследък да се използват термини като лобизъм и конфликт на интереси, коментира още Искра Фидосова. Тя добави, че предстои гласуване на промяна в Закона за установяване и разкриване на конфликт на интереси. В действащия закон са много размити понятията. Трябва да има по-конкретни дефиниции и по-конкретни текстове. Предвижда се създаването на национален регистър, в който да се съдържат сигналите за конфликт на интереси и какви наказания са наложени по тях.

По случая на Лъчезар Иванов съпредседателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че не може да определи дали има конфликт на интереси или лобизъм. „Не бих искала да изземам личното му право на обяснение, но в никакъв случай не е лобизъм", заяви Фидосова. Лобизмът е защита на определени обществени отношения, каза още тя.