Февруарска конференция ще избира нов Главен мюфтия
Февруарска конференция ще избира нов Главен мюфтия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Февруарска конференция ще избира нов Главен мюфтия
35651
Февруарска конференция ще избира нов Главен мюфтия
Февруарска конференция ще избира нов Главен мюфтия
  • Февруарска конференция ще избира нов Главен мюфтия
  • Февруарска конференция ще избира нов Главен мюфтия

През февруари следващата година да бъде свикана Национална конференция за избор на нов Главен мюфтия и ръководство на Главното мюфтийството. Това поиска Мустафа Алиш Хаджи в интервю за Дарик.

На 12 май тази година влезе в сила решението на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд, с което беше отменен избора на Мустафа Алиш Хаджи. Решението на съда даде повод на регистрирания през 1996 г. Недим Генджев  да обяви, че той е легитимния духовен водач на мюсюлманите в България. Мустафа Хаджи заяви пред Дарик, че е готов да покани Генджев в организирането на конференцията за избор на нов главен мюфтия, но ще държи на нея да присъстват външни наблюдатели от Европейските институции.

Според съвети на юристите около Мустафа Алиш Хаджи, уставът от 1996 г. е с изтекъл срок и заради това не може по неговите текстове да се прави Национална конференция. „Втората причина е, че хората, които са избрани като членове на Висшия духовен мюсюлмански съвет са починали. Третата причина е, че този устав е приет според стария закон за вероизповедания от 1949 г. 2002 г. вече е приет нов закон за вероизповеданията и този устав от 1996 г. не отговаря на тези изисквания. Следващата причина е, че срещу този устав има заведено дело в Страсбург, а устава от 2009 г., дори да не е регистриран в съда, поражда последствия за мюсюлманската общност, защото съдът не се произвежда, че тези решения са нищожни, а чисто и просто тези решения не са вписани”, обясни Недим Генджев.

Всички тези аргументи дават основание за свикване на нова национална конференция за избор на ръководство на Главното мюфтийство, смята Маустафа Хаджи. „Най-вероятно началото на февруари месец трябва да стане”, уточни той.

Той е съгласен в организацията на конференция да участва и Недим Генджев, който оспорва поста му на Главен мюфтия. „Специално за конференцията ние държим да има наблюдатели от ЕС, от ислямската конференция, от външния свят”, отбеляза още Хаджи.

Групата около Мустафа Хаджи е готова и да подпишат предварителна декларация, че ще бъдат съгласни с решенията на конференцията, каквито и да са те. Хаджи посочи, че не могат да чакат безкрайно и такова събрание трябва да се случи възможно най-скоро.

Днес мюсюлманите отбелязват 100 години от основаването на Главно мюфтийство и избор на Главен мюфтия.