/ БГНЕС
Никой не може да накара лекар да прави нещо на сила. Всички защитни средства и апаратурата са гарантирани на Втора градска болница. Ще протече и подготовка, няма да се започне работа със заразени пациенти преди да са готови. Надявам се, че във Втора градска ще останат хора, които искат да работят с болните от COVID-19. Това заяви в сутрешния блок на бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова по повод масовите оставки в столичната болница.

"Никъде нямаше специална подготовка, нямаше такава болница. Никое лечебно заведение не е и застраховано, че няма да има пациент с коронавирус. Обръщам се и към медицинските сестри от училищата и детските градини -  нека да се включат в тази най-важна задача и да подпомогнат болниците", апелира Фандъкова.

"Новото отделение във Втора градска ще заработи при недостатъчно места в другите болници в София", припомни кметът на столицата по темата. 

"Всички ще загубим по нещо в тази ситуация - болниците, бизнесът, а очакваме и финансова криза. Преструктурирането на лечебните заведения ще стане с трудности, но най-важно е да се справим с епидемията. Медиците са най-важни за опазване", разкри столичният кмет.

"Мислим и за мерки, които да облекчат бизнеса - заведенията няма да плащат такси тротоарно право, а търговските мрежи таксите за общински терени. Обмисляме и за други мерки - възложила съм на колегите да преразгледат инвестиционната програма, за да се насочат средства към болниците и социално слабите", каза още Фандъкова.

"Най-добрият начин да ограничим заразата, е да намалим придвижването с градския транспорт, както и да не се струпваме на едно място. Служителите на Центъра за градска мобилност ще следят за потока в масовия  транспорт", каза още Йорданка Фандъкова.

"Дезинфекцират се всички средства за масов транспорт - по два пъти на ден. С три пъти са намалели пътниците в метрото", разкри кметът на София. 

Нинова: Ако частна болница откаже прием на пациент, да спират парите й от НЗОК

"От днес няма да има "синя" и "зелена" зона, за да може хората свободно да се придвижват с автомобилите си", разкри Фандъкова мерките на Столична община.

"За два дни Социалният патронаж на Столична община подпомогна над 70 възрастни хора. Не търсим доброволци за подпомагане на възрастните хора, защото не всички хора са с чисти намерения. Важното е, че и полицията продължава работата срещу престъпленията", коментира кметът на София. 

От днес започва и програма на Столична община за обслужване на хора в карантина. 

Фандъкова разкри още, че аварийните ремонти на "Топлофикация' и "Софийска вода" са възможни, но плановите се спират.

"Дисциплината в борбата с коронавируса е най-важна. Обръщам се и към родителите, бабаите и дядовците - нека да ограничат до минимум посещенията с децата на площадките - не защото са опасни, а защото има струпване", апелира столичният кмет.

"Важно е да сме единни и дисциплинирани. Привърженик съм на строгите мерки. Нека не страдат дисциплинираните граждани от недисциплинираните. В този момент  от всички нас зависи да се справим със ситуацията. Трябва да слушаме специалистите", завърши Йорданка Фандъкова.