Столичният кмет Йорданка Фандъкова е против завръщането на големите ученици в София в училище след 27 ноември, каквото е настояването на МОН.

"Според мен по никакъв начин не можем да върнем всички ученици в клас, но това ще го обсъдим", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на редовния брифинг за ситуацията с епидемията от коронавирус в страната.

"По никакъв начин не бива да отслабват мерките в нашия град. Не можем да върнем всички ученици след 27 ноември, а да помислим по какъв начин някои от тях да се върнат в училище. Зададохме въпроси на всички директори на училища, така че предстои в началото на следващата седмица да решим по какъв начин ще процедираме с учениците от 6 до 12 клас и ще предложим на министъра", уточни Фандъкова.

Тя се изказа с неодобрение към гласовете за отпускане на мерките в нощните заведения за празниците по Коледа, както и относно организирането на коледни базари.

"Тези мерки дават резултат", категорична е Фандъкова. И припомни, че все още показателите в София са много високи, но преди две седмици имахме 1600 заболели на ден, а днес са 990. "Мерките са разумни, важно е да ги спазваме, важно е да мислим един за друг", смята кметът на София.

"Защото моята грижа е да не оставим хора, които се нуждаят, без лечение, което означава да намаляваме натиска към болниците", каза кметът на София.

Тя съобщи, че от днес COVID-кабинет вече има и 24 ДКЦ в столицата, а към момента такива има разкрити общо 9 на територията на общинските поликлиники.

Хоспитализираните в София с коронавирус са 2026 души, а в интензивни отделения се намират 238 пациенти.