Евентуални санкции от ЕК ще са полезни за България
Евентуални санкции от ЕК ще са полезни за България / netinfo

Евентуалните санкции на Европейската комисия спрямо страната ни не трябва да ни тревожат, трябва да ни радват, защото ще подействат като лекарство за болен. Това заяви журналистът Светослав Терзиев в предаването „Кой говори” по Дарик.

Той коментира очакваното задействане от Европейската комисия на наказателни процедури срещу държави членки, допуснали неспазване на европейското законодателство, сред които и България.

Директорът на Института по европейско право Атанас Семов нарече „объркано управленско самодоволство” причините, които вероятно ще предизвикат санкции за страната ни. Нямаме право да допускаме подобни грешки, защото сме изостанали с около 30 години от цивилизованата част на Европа, каза още Семов в ефира на Дарик.

Срещу България се очаква да започнат процедури заради забавеното въвеждане на единния телефон за спешни повиквания 112 и на биометрични данни в личните документи, както и за несъобразяване на закона за нотариусите с европейските директиви, и неправилно управление на отпадъците на София.

Очакваните наказателни мерки заради НАТУРА 2000 вероятно ще бъдат отложени, след като във вторник от дирекция "Околна среда" са дали препоръка в тази посока. Там вече са получили одобрения преди дни от правителството списък с 27 нови защитени територии, и искат да го проучат, преди да се пристъпи към санкции.

Окончателното решение обаче ще бъде взето на предстоящото заседание на комисарите.