Евакуираните жители на Челопечене се върнаха по домовете си
Евакуираните жители на Челопечене се върнаха по домовете си / cнимкa: Sofia Photo Agency

Близо 1600 души, които бяха изведени от района на вчерашните взривове край Челопечене, снощи успяха да се приберат по домовете си. Възстановено е електрозахранването във всички селища, където то бе прекъснато заради инцидента с взривените боеприпаси, съобщиха от ЧЕЗ. В 21.15 часа е било възстановено захранването и в последното селище, останало без ток - Челопечене.

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем е разпоредила на кметовете на засегнатите от взривовете села да направят оглед на къщите и да възложат на фирми да започнат от тази сутрин остъкляване на прозорци и раздаване на керемиди за засегнатите къщи. Средствата ще бъдат платени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Зона в радиус от километър и половина около мястото на взривилите се вчера сутринта складове с боеприпаси остана отцепена. Вчера в късния следобед министърът на отбраната Николай Цонев, министъра на извънредните ситуации Емел Етем и началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков огледаха района с хеликоптер. Проверката установи, че обстановката е спокойна и няма обгазяване. Последният по-силен взрив е бил регистриран около 19.50 часа.