Взривове в София
Взривове в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В 06:33 минути, на 3 юли, експлодираха военните складове и цехове за преработка на боеприпаси край софийското село Челопечене, в които се съхраняваха около 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Няма загинали. Трима души са прегледани в „Пирогов” с обгазявания. Жителите на Челопеч и Чепинци се евакуираха, но към края на деня отново се завърнаха по домовете си. 

Две експлозии с огромна сила, непосредствено една след друга, малко след  6:30 часа, дадоха началото на серията от взирвове, които продължиха със затихваща сила през целия ден. 

Час и половина властите не можаха да се организират и да дадат достоверна информация за естеството на взирвовете чути от близо 2 млн. души.

В 19:50 тази вечер бе регистрирана и последната експлозия, съобщиха от министерството на отбраната.

Веднага след началото на инцидента  бе въведена  8 километрова зона за сигурност,  по-късно  за сигурност бе ограничена до около километър и половина.

Въздухът на София не е замърсен, отклонения от нормите са регистрирани единствено в района на взривовете, оповестиха властите.

Според различни разкази, малко преди 6:20 часа сутринта пазачът от нощната смяна в един от складовете видял, че кучето в поделението се държи странно, лае и скимти. Минути по-късно човекът побягнал, защото забелязал голям пожар в едно от помещенията. Последвал  мощен взрив в един от складовете, в който се съхраняват предимно конвенционални боеприпаси, патрони снаряди и мини. Вследствие на взрива и огъня, последвали  и други експлозии на складови помещения, в които се намирали боеприпаси.

След двете изключително силни експлзии от сутринта, които събудиха софиянци, на източна  от града се издигна и огромно кълбо дим.

Пред Дарик радио главният секретар на МВР Павлин Димитров заяви сутринта, че в складовете има близо 20 тона тротил, които ако се взривят, ударната вълна ще помете всичко в радиус от 8 километра. За щастие по-късно се оказа, че тротилът е изгорял в избухналия пожар, което предодврати и многократно по-мощен взрив, който можеше да нанесе изключително тежки поражения.

Пред Дарик експерти заявиха, че няма опасност от обгазяване, тъй като в склада не са се съхранявали бойни химически вещества.

 

В поделение 18250 се съхраняваха най-опасните боеприпаси на армията, това заяви в предаването Денят на Дарик радио експертът  Валентин Радев, председател на Асоциацията на специалистите по боеприпаси. За щастие, подчерта Радев, в останалите складове на армията се съхраняват по-малко опасни боеприпаси.

 

По-късно през деня стана ясно, че е сформиран оперативен щаб, който ще координира действията по обезопасяване на района и гарантиране сигурността на гражданите. В него са включени министърът на здравеопазването, главният секретар на МВР, директорът на пожарната зам.-началникът на Генералния щаб, представители на “Гражданска защита”.

Летище – София бе затворено от 7.30 часа и полети не се извършваха близо 12 часа . Летището бе отворено в 19:10 минути.

Министерство на отбраната и  Столичната община призоваха хората от населените места в района на взривовете да не пипат в никакъв случай  части от снаряди, патрони или други съмнителни предмети, свързани с инцидента и  да не ги взимат със себе си.

В района на взривовете край Челопечене бе отчетена повишено ниво на прахта и на концентрация на амоняк във въздуха, но не в опасни стойности. Това каза за Дарик националният здравен инспектор Тенчо Тенев и добави: "Опасно е, ако човек има някакво хронично белодробно заболяване, възрастен е с бронхиална астма или пък много малки деца, и бъдат изложени прекалено дълго време в такава среда, би могло да се увреди тяхното здраве. "


Генералният щаб да преброи колко са военните складове с боеприпаси в страната, които подлежат на унижощение и да докладва в едноседмичен срок каква сума изисква финансирането на една такава национална програма. Това е една от препоръките, които прие комисията по отбрана на съвместно заседание с комисията по бедствия и аварии в парламента по повод инцидента край столицата. По-рано днес опозицията поиска оставката на министъра на извънредните ситуации Емел Етем, а тя пък хвърли отговорността върху кмета на София Бойко Борисов, че не е организирал кризисния щаб по закон.