Eвакуираха стотици хора във варненски и добрички села
Eвакуираха стотици хора във варненски и добрички села / снимка: БГНЕС, архив
Обстановката в много области на страната остава усложнена
77773
Обстановката в много области на страната остава усложнена
  • Обстановката в много области на страната остава усложнена

Обстановката в няколко региона в страната продължава да е усложнена след падналите проливни дъждове през последните дни.

Обявеното бедствено положение за общините Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Стражица, Болярово, Бургас и селата Одринци, Долина, Карапелит и Генерал Колево и община Долни чифлик остава в сила.

Продължават усилията на пожарникари, спасители и полицаи за преодоляване на последствията от наводненията в областите Варна, Добрич, Бургас, Благоевград, Смолян, Хасково, Кърджали, Силистра и Ямбол.

Тежка остава обстановката в североизточната част на страната, където служителите на вътрешното министерство заедно с местната власт евакуираха жители на няколко населени места. Продължава да се следи нивото на водите в критичните участъци и са предприети всички действия за опазване живота, здравето и имуществото на хората в тази част на страната, уверяват от МВР.

В понеделник следобед беше извършена евакуация в четири варненски села заради преливането на язовир „Цонево”, а поради опасност от преливане на язовир „Одринци”, от домовете им бяха изведени и жители на две добрички села.

Според информация от областния управител на Варна около 450 души от четири села са евакуирани заради преливане на язовир „Цонево”. По данни на МВР хората, изведени от домовете им в селата Величково, Цонево, Гроздьово и Дъбравино, са над 285 души.

Част от тях са настанени в местните училища и детски градини, като са им осигурени храна и завивки. Повечето от тях обаче са предпочели да останат при свои близки и роднини. Животните от застрашените имоти също са изведени на безопасни места, а къщите се охраняват от полицията заради заплаха от мародери.

Източник на видеото: Novanews.bg

Евакуирани са и 205 души от добричкото село Долина, други 17 жители на населеното място ще бъдат изведени принудително. Частично изведени са жителите на друго добричко село - Одринци, които обитават ниската част на селището. Създадена е организация всички евакуирани хора да бъдат настанени при тяхно желание в общински сгради в селата Дончево и Ведрина.

Във Варна вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че всички предприети действия са били с цел превенция. Той подчерта, че е много важно хората да спазват указанията на властите в критични ситуации.

Обстановката на територията на областите Бургас и Благоевград постепенно се нормализира. Няма населени места без електричество или с прекъснато водоснабдяване. 3 февруари е обявен за ден на траур в община Струмяни, след като пороите и наводненията взеха три жертви в неделя. Продължава издирването на изчезнала в района на град Петрич 31-годишна жена.

Отменено е бедственото положение за община Смолян, но то продължава да е в сила за община Девин. Все още пет населени места са без електричество. Водолази продължават да издирват мъж и жена, чийто автомобил вчера падна в река Девинска.

Нивото на река Тунджа към 18.00 часа при Ямбол е 473 см, като критичното ниво е 560 см., а при Елхово - 379 см, при критично ниво от 395 см.

На територията на област Кърджали седем населени места са без електрическо захранване. Затворени са пътища в общините Ардино и Джебел.

Продължава да е в сила обявеното бедствено положение за тополовградските села Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Затворени са пътни участъци поради свличане на земна маса.

Нивата на река Марица при Свиленград е 470 см, регистриран е спад, при Харманли е 436 см – спад от 2 см., при Димитровград – 358, покачване с 3 см. Екип от пожарникари и спасители извършва мониторинг на дигите на реката в Свиленград.