Етем обвини предишните две правителства за забавянето на телефон 112
Етем обвини предишните две правителства за забавянето на телефон 112 / снимка: Sofia Photo Agency

България ще направи всичко възможно да въведе единния телефон за спешни повиквания 112 в национален мащаб, така че да не се стигне до санкции от Европейската комисия.

До края на годината се очаква да бъдат изградени шест регионални центрове, които да осигуряват спешните повиквания в цялата страна и от 1 януари догодина системата да функционира напълно. Така вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем коментира пред Дарик вчерашното предупреждение на ЕК, че ако страната ни не въведе спешния телефон в национален мащаб до 2 месеца, въпросът ще бъде отнесен до Съда на Европейските общности.

Етем подчерта, че за забавянето носят вина предишните две правителства, които според нея, не са направили нищо за въвеждането на телефон 112.

Още правителството на Костов е подписало документа с ЕС за телефон 112, припомни по-късно в кулоарите на Народното събрание Емел Етем. Тя уточни, че ангажиментът по изграждането на системата е на три министерства - Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, Министерството на здравеопазването и МВР. Еврокомисията не е наказателен отряд, става дума за дисциплиниращи мерки, коментира Етем.

След административните санкции, които са обикновено финансови, следва втората стъпка - съдебната, поясни вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии. Тя призна, че не е получила писмото на ЕК, но е уведомена, че ще се пристъпи към втората фаза, а именно подаване на сигнал до съда в Страсбург от страна на ЕК. Обикновено съдебната процедура се проточва поне две години, допълни Етем. Ако през това време страната ни изпълни всички изисквания и доизгради окончателно системата с телефон 112, съдебната процедура може да се стопира, допълни тя.