Емел Етем
Емел Етем / cнимка: Sofia Photo Agency
Емел Етем е вицепремиер и министър на държавната политика при бедствия и аварии на Република България. Тя е родена на 4 март 1958 г. в град Исперих.

През 1981 г. завършва Висшето техническо училище “Ангел Кънчев”в град Русе и получава магистърска степен по технология на машиностроенето.

От 1981 до 1992 г. работи като технолог и конструктор в завод “Найден Киров” в град Русе.

През 1990 г. е сред учредителите на “Движение за права и свободи” и на Демократичен синдикат Конфедерация на труда ”Подкрепа” в региона на Русе.

За периода 1990–1991 г. Емел Етем е член на Временната управа на Община Русе, а от 1991 до 1994 г. е съветник в Общинския съвет на град Русе от листата на “Движение за права и свободи”.

От 1990 до 1993 г. заема различни ръководни длъжности в структурите на “Движение за права и свободи” на областно ниво.

През 1992 г. Емел Етем е избрана за Конфедерален секретар на КТ ”Подкрепа” на II-рия конгрес на синдиката.

От 1993 до 1996 г. – тя председателства Комисията по етика към “Движение за права и свободи” и през 1996 г. е избрана за член на Централното оперативно бюро на Движението. В периода 1997–2005 г. Емел Етем е Народен представител от ДПС в 38, 39 и 40-то Народно събрание на Република България.

От 2000 г. до сега тя е заместник-председател на Централния съвет на “Движение за права и свободи”.

През 2001 г. е избрана за заместник-председател на парламентарната комисия по медиите към 39-то Народно събрание.

През 2002 г. става почетен член на Съвета на настоятелството на Русенския университет “Ангел Кънчев”.

През 2004 г. тя е член на Временната парламентарна комисия за проучване на данните по твърденията за финансиране на Българската Социалистическа партия от режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

През 2005 г. участва във Временната парламентарна комисия за обсъждане и приемане на законопроекта за ратифициране на Договора за присъединяване на Република България и Румъния към Европейския съюз, Протокола относно условията и договореностите за приемане на Република България и Румъния към Европейския съюз, Акта относно условията за присъединяване на Република България и Румъния и промени в Учредителните договори на Европейския съюз и Заключителния акт по присъединяването на Република България към Европейския съюз, подписани на 25 април 2005 г. в Люксембург. Емел Етем е член на парламентарната Комисията по културата към 39-то НС, както и участник в Делегацията в парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива.

На 16 август 2005 г. Емел Етем е избрана за заместник-министър председател и министър на държавната политика при бедствия и аварии на Република България.

Ползва английски език, руски и турски.

Омъжена е и има един син - Илиан.

Източник: http://www.government.bg