Земетресенията се случват внезапно и най-често ни сварват неподготвени. Макар че не можем да предотвратим настъпването им, можем да сведем до минимум щетите. Росен Борисов от пожарната в Шумен дава ценни съвети, които може да следваме при земетресение. Ето нещата, които задължително трябва да направим:

Първо, хората трябва да запазят спокойствие. Липсата на спокойствие е най-големият враг, казва Борисов. Второто нещо е да застанем на безопасно място-близо до вътрешни стени, колони, под здрава маса или легло.

От начало трусът може да е малко по-слаб, но впоследствие се засилва. Затова хората не трябва да тръгват да бягат, ако не могат да избягат в рамките на 10 секунди. Важно е да се запази спокойствие и да се изчака, докато свърши първият трус. Тогава вече трябва да вземат най-важните неща, които са приготвени и могат да се вземат за няколко секунди до една минута. Това са документи, лекарства, фенерче, телефон. Трябва да се спрат ток, газ, вода в жилището, за да не се получи пожар или някаква друга авария.

При напускане на сградата задължително се използват само стълби, в никакъв случай асансьор. След като се напусне сградата се застава на безопасно място, далеч от далекопроводи, високи сгради, високи дървета или електрически стълбове.

Трябва да се потърси достоверна информация от Център за сеизмология или от Главна дирекция „Пожарна безопасност“. Ако е силно земетресението, в никакъв случай не трябва да се влиза в сградите. Те трябва да бъдат обследвани, защото има шанс да има вторичен трус, независимо, че при първия трус сградата е останала цяла. При вторичен трус тази сграда може да подаде и дори да се събори. Тя трябва да бъде оценена от конструктор и строителен инженер. Ако е бил лек труса и се разреши да се връщат хората по домовете, тогава всеки може да се прибере.

Едно от важните неща, които хората трябва да знаят, и да го подготвят преди земетресение, е да си организират документите, фенерче, телефон. Неща, които да може да вземат. Те да бъдат в една чантичка и случи ли се такова събитие, не само земетресение, да могат в много кратък период да ги вземат. Както и да си определят място за семейството, където могат да се съберат, ако нямат комуникация.