Покушения като това срещу главния прокурор Иван Гешев изискват изключително прецизна подготовка. Това мнение сподели пред NOVA дългогодишният бивш служител от сектор антитероризъм Гален Ганчев. Според него такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати. Тогава – като начин за разчистване на сметки и терен в подземния свят. С Мариета Николаева коментира взривното устройство срещу кортежа на главния прокурор с уговорката, че още липсва ясна информация и детайли.

От опита си казва, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

„Ако се реализира с огнестрелно оръжие - могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато подготовката за взривяване изисква подготовка. Поставяне на взрива на точно място.  Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент”, посочва Ганчев.

Главният прокурор Иван Гешев с първи думи след взрива срещу автомобила му

Според него, разследващите са избързали с първоначалните информации, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент. „Съмнявам се, че е толкова е тротиловият еквивалент от това, което виждам. Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване - когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол”, твърди той.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. По принцип. В този случай, описаните пламъци, говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев. „Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект”.

На същото трасе през 2003-а година по сходен начин - с взрив до банкета, е атакуван бившият шеф на „Мултигруп” Илия Павлов. И тогава се е разминало само с щети по автомобила.