Едва 8 на сто от лекарите в София са под 45-годишна възраст
Едва 8 на сто от лекарите в София са под 45-годишна възраст / www.sxc.hu
Едва 8 на сто от лекарите в София са под 45-годишна възраст
22518
Едва 8 на сто от лекарите в София са под 45-годишна възраст
  • Едва 8 на сто от лекарите в София са под 45-годишна възраст

Само 8 процента от лекарите в София са под 45-годишна възраст, съобщи председателят на столичната лекарска колегия доктор Методи Маджаров. Той съобщи, че за година около 400 лекари само от София са напуснали, за да заминат да работят в чужбина.

Основна причина българските лекари да търсят работа извън страната е ниското заплащане, което получават младите лекари, коментира доктор Маджаров. Той припомни, че според европейско проучване България отделя най-малко пари за здравеопазване на глава от населението.

„Тук тези хора не могат да се реализират, подтискат се отвсякъде и затова напускат. Човек трябва да е луд сега да следва медицина. В медицината отиват много интелигентни хора, но те искат само да завършат в България и да си вземат куфарчето и да заминат. България не е за лекари. Има някои специалности, които изчезват - патоанатомите. Лекари на 80-85 години работят, защото болница, в която няма патоанатом, не получава пари за клинични пътеки и те са готови всеки да назначат там", каза Маджаров.