Един уволнен и двама наказани полицаи по случая с бития студент в Пловдив
Един уволнен и двама наказани полицаи по случая с бития студент в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Студентът Стефан Бофиров
37462
Студентът Стефан Бофиров
Комисар Тодор Чонов
Студентът Стефан Бофиров
Комисар Тодор Чонов
  • Студентът Стефан Бофиров
  • Комисар Тодор Чонов
  • Студентът Стефан Бофиров
  • Комисар Тодор Чонов

Дисциплинарно е уволнен младши инспектор Добрин Дренски от Второ РУП в Пловдив заради случая със Стефан Бофиров. С порицание в срок от една година са наказани Павел Тютюков, началник група „Криминална полиция” във Второ РУП и полицаят Димитър Самаров.

В началото на ноември миналата година 23-годишният студент сезира прокуратурата за полицейско насилие над него. В жалбата си той твърди, че е обвинен несправедливо в кражба и е бил пребит от четирима полицаи, като след побоя му е направена операция на тъпанчето. Докладът от приключилата проверка на Инспектората на МВР, назначена от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, показа редица нарушения във Второ РУП. По случая трябва да се произнесе и Районната прокуратура.

Най-вероятно следващата седмица ще стане ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения на полицаите, съобщи говорителят на Районна прокуратура Галина Андреева. Тя обобщи,че ако бъдат повдигнати обвинения ще бъде уведомен министърът на вътрешните работи, който да прецени дали ще има още уволнения.

Дисциплинарното наказание уволнение на полицая Дренски е наложено за ред нарушения на дисциплината и Етичния кодекс на МВР, заяви директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов. Според него наказанията ще имат  превантивен ефект спрямо всички служители на Областната дирекция на МВР. „Аз лично се извинявам на Бофиров от мое име и от името на дирекцията. Надявам се в бъдеще да не бъдат допускани подобни действия,уронващи престижа на МВР”, заяви още  старши комисар Чонов. Той допълни, че по случая е образувано следствено дело, в хода на което ще стане ясно има ли данни за извършени престъпления от полицейските служители.

„Случилото се промени животът ми, но съм доволен, че истината излезе наяве”, коментира самият Стефан Бофиров веднага след като бяха оповестени резултатите от доклада на полицията. За пореден път той подчерта, че е бил бит от четирима полицаи във Второ РУП.

В същото време все още няма задържан за кражбата в хотел „Новиз”, за която бе задържан Бофиров. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Новини от Пловдив