/ БГНЕС
Личните лекари ще издават електронни направления за PCR тестове до дни. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов в изявление пред медиите в столичната РЗИ.

„Председателят на надзора на Касата г-жа Начева ме увери, че до края на седмицата се извършват всички технически тестове за издаването на електронните направления, за да бъдат удовлетворени желанията на общопрактикуващите лекари. Приключват тестовете на тази система и от другата седмица това ще се случи“, каза Ангелов.

Той добави, че е обсъдено дали антигенните тестове могат да заместят PCR тестовете, но становището на НЦЗПБ е, че те не могат да служат за карантиниране и изолация.

„В тази посока вчера разговорът бе да се помисли да се даде разрешение на личните лекари за издаване на направление за PCR”, каза още министърът.

До 6 ноември пък ще има мобилни пунктове пред всяка държавна болница за хора, които имат съмнения за коронавирусна инфекция. Целта е да се правят консултации на пациенти, които не могат да стигнат до лекар и да им бъде направен антигенен бърз тест. Това обясни здравният министър Ангелов.

Той уточни, че е най-правилно хората да се тестват, когато имат симптоми.

От днес на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, както и с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19.

„Ситуацията е изключително утежнена заради растящия брой положителни проби и изискването за връчване на предписания за карантиниране", каза министър Ангелов.  

„Най-добрият начин е предписанията да се връчват, както досега - на хартия, защото са основание за издаване на болничен лист. Ако броят на заболелите и карантиниране нараства, може да предприемем уведомяване по електронен път или с SMS”, добави той. 

Относно високия брой починали за деня - 51, министърът заяви, че е наредил да се извърши справка от кого са подадени данните, за да се разбере кой и кога е починал и дали има някакво забавяне при качването на данните. 

По отношение на проверките на лабораториите, свързани със забавено качване на случаи с коронавирус в системата, проф. Ангелов съобщи, че екипи са на място и вече има резултат.