Държавата ще плати 9000 лв. за лечението на самозапалилия се в Ситово
Държавата ще плати 9000 лв. за лечението на самозапалилия се в Ситово / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата ще плати 9000 лв. за лечението на самозапалилия се в Ситово
63017
Държавата ще плати 9000 лв. за лечението на самозапалилия се в Ситово
  • Държавата ще плати 9000 лв. за лечението на самозапалилия се в Ситово

9000 лева ще бъдат изплатени на ВМА-Варна за лечението на покойния Тодор Йовчев, който се самозапали в силистренското село Ситово на 20 март и два дни по-късно почина в лечебното заведение. Това съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Силистра. Парите са осигурени чрез министерско постановление за целеви средства за хора без доходи и лично имущество.

Еднократна социална помощ ще получи и 61-годишната жителка на село Гарван Калинка Атанасова, която на 26 март заплаши, че ще се самозапали. Жената живеела със сина си в крайна нищета.

Изхранвали се от земеделско производство, но от години при високи води Дунава заливал имота им през разрушена дига в района. Въпреки множеството оплаквания и сигнали, властите не предприемали мерки. Жената е поставена под полицейско наблюдение, с нея е започната кризисна интервенция от психолог и психиатър.

Двата случая в Силистренско станаха повод Областният съвет по психично здраве в РЗИ - Силистра да разработи програма за превенция на самоубийствата. През 2011 година в региона са регистрирани 41, а през 2012 - 45 случая на суицидни действия (самоубийства). Шест от случаите са завършили трагично.

Други новини от Русе