Дънни ями и водовъртежи застрашават живота на плуващите в Дунав край Русе
Дънни ями и водовъртежи застрашават живота на плуващите в Дунав край Русе / БГНЕС, архив

С настъпването на летния сезон русенци все по-често не спазват забраната за къпане в река Дунав и търсят прохладните й води. Участъкът край Русе обаче крие големи рискове. Дълбоки дънни ями, водовъртежи и силно течение са част от опасностите, които могат да застрашат живота на плуващите, каза пред БТА директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в крайдунавския град Спасимир Димитров.

"Практиката показва, че дори опитни водолази, каквито бяха събрани от цяла България в района на село Нова Черна по време на голямото наводнение през 2006 г., не искаха да влязат във водата по няколко причини", заяви Димитров. Една от тях е, че водата на река Дунав е мътна и с много малка видимост, тъй като тече в земно корито.

"Край Русе има много големи дънни ями, които на някои места достигат дълбочина от 14-15 м. Това образува по течението на реката силни водовъртежи. В Дунав плуват изкоренени дървета, има и корени край самия бряг, които създават допълнителна опасност", обясни Димитров. Близо до русенския кей има и големи дълбочини заради пристанището. Брегът, който изглежда, че е плитък и полегат, рязко пропада надолу, допълни той. По думите му заради тези опасности почти всяка година има случаи на удавени хора.

Жълт код за жеги в цялата страна за 17 юни

"До русенския бряг има и скала, която отива на голяма дълбочина. Близо до нея е прекарана подводна комуникация между България и Румъния. Обикновено хората, които са удавени, ги намират закачени на този кабел", разказа Димитров.

По думите му всеки, който рискува и влиза в реката, трябва да знае за тези опасности. "Това не е басейн, не е място, където може да се плува. Има големи изненади. Реката е изключително опасна", заяви Димитров. По кея има поставени и табели с надпис "Къпането е забранено", но нарушители не липсват.

Дънни ями и водовъртежи застрашават живота на плуващите в Дунав край Русе
netinfo


"Граждани ни сигнализират, че в реката се къпят хора. Ние изпращаме служители на общинското специализирано звено "КООРС", които установяват нарушителите. Те обаче най-често са деца - без придружител и без лични документи, които не могат да бъдат санкционирани", обясни Димитров и допълни, че глобите, които предвижда законът, са до 50 лева.

"Въпреки постоянното напомняне, медийно разгласяване и издаването на заповед на кмета, русенци продължават да се къпят в реката. На територията на общината има повече от 20 басейна, които могат да бъдат използвани през летните месеци както за разхлаждане, така и за спортуване. Това са местата, които хората трябва да посещават, а не река Дунав", обясни Димитров.

Дънни ями и водовъртежи застрашават живота на плуващите в Дунав край Русе
netinfo

В Русе има идея за изграждането на "плаващ басейн" в река Дунав

В Русе има идея за изграждането на "плаващ басейн" в река Дунав. Зам.-кметът на града по устройство на територията Димитър Наков обясни, че общината може да посочи мястото, където той да се намира, и да осигури ток и вода, за да се обслужва. Съоръжението обаче трябва да бъде изградено от частен инвеститор.

Всъщност първият плаващ басейн в Русе е построен през 1934 г. Съоръжението, известно като "Баничките", е изработено от дъски, наредени на разстояние една от друга, така че речната вода да преминава свободно през тях. Разделено е на два корпуса - за мъже и за жени, за да бъде опазен моралът, строго съблюдаван по това време.

Наков обясни, че в бъдеще в източната част на крайбрежната зона - под Парка на младежта, е предвидено място и за открит плаж, който ще бъде на стъпала - за да бъде достъпен при всяко изменение на нивото на река Дунав.

Община Русе ще извърши пълна рехабилитация на кея

Зам.-кметът посочи, че предстои да бъде извършена пълна рехабилитация на кея в Русе. Дейностите са по ОП "Региони в растеж". Изцяло ще бъдат обновени пешеходните алеи, ще се изгради панорамна велосипедна алея, две сцени на открито, детски площадки и площадки за фитнес на открито. Ще бъдат обновени зелените площи, ще се монтира модерна поливна система, ще бъде подновено осветлението и поставени нови пейки. Видеонаблюдение ще следи за вандалски прояви.

Дънни ями и водовъртежи застрашават живота на плуващите в Дунав край Русе
netinfo

Проектът предвижда булевард "Придунавски" да стане двупосочен чрез реконструкция и разширение и по него да преминава градски транспорт. Пешеходните надлези, т.нар. пасарелки, ще бъдат реконструирани. Ще се изгради и нов надлез. Ще бъде построена и нова кейова стена, която ще позволи по-високо ниво на обслужване на корабите, които акостират в Русе. Близо до нея е предвидено обособяването и на яхтено пристанище.

Наков обясни, че целта е началото на същинските строително-монтажни работи да бъде поставено през пролетта на 2017 г. "Ако всичко върви по план, до края на 2018 г. кеят трябва да бъде рехабилитиран", заяви зам.-кметът.

Стойността на благоустрояването на крайбрежната зона - в участъка от Речна гара до ул. "Мостова", е малко повече от 7,5 млн. лева, а реконструкцията на бул. "Придунавски" и изграждането на пасарелки ще струва още 11,2 млн. лева. Според кметската управа с осъществяването на тези дейности Русе ще се обърне най-накрая с лице към река Дунав.

Източник: БТА