Две училища пилотно въвеждат дуално образование
Две училища пилотно въвеждат дуално образование / снимка: sxc.hu
Две училища пилотно въвеждат дуално образование
80144
Две училища пилотно въвеждат дуално образование
  • Две училища пилотно въвеждат дуално образование

Две училища въвеждат пилотно дуалното образование през учебната 2015/2016 година. Това съобщиха от Министерство на образованието. Проектът, който се изпълнява в рамките на българо-швейцарската програма за сътрудничество, ще продължи до 2019 година, а целта е училищата да се увеличат на 10. Това заяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Избраните училища са Професионална гимназия "Иван Хаджиенов" - Казанлък, със специалността Машинен техник - машини и системи с цифрово програмно управление, и Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Д-р Георги Павлов" в София, със специалност Техник-технолог специалност Мляко и млечни продукти, обясни още Кастрева.

Целта на Министерството на образованието е до 2019 година проектът за дуалното обучение да обхване 1200 ученици. Ръководителят на проекта Петя Евтимова посочи, че те ще получават възнаграждения за труда си от работодателите, с които са сключени договорите. Общо паралелките, при които ще се въведе дуалната система през следващата учебна година са 4 - две 9-ти клас и по една от 10 и 11 клас, посочи още Петя Евтомова: „В 9-и клас децата учат четири дни общообразователни предмети и един ден теория на професията. В 10-и клас ще запознат да учат един ден теория на професията, три дни общообразователни предмети и ще ходят един ден на работа. В 11-и и 12-и клас е съществената работа за тях. Това, което най-много интересува родителите в случая, е дали отделянето на толкова много време за работа би ги възпрепятствало от изучаване на целия обем общозадължителни предмети, който им е необходим за полагане на държавни зрелостни изпити. И министерството, и екипът на проекта са на мнение, че децата не трябва да бъдат ограничавани. Те ще покриват всички общообразователни предмети, така че да могат да полагат държавните зрелостни изпити и да имат достъп до висше образование".

Името, което е избрано с конкурс за българо-швейцарската програма за сътрудничество, е „ДОМИНО" - „Дуално образование за модерните изисквания и нуждите на обществото".