Две са опасните земетръсни зони в България, твърди наш сеизмолог
Две са опасните земетръсни зони в България, твърди наш сеизмолог / Нова телевизия

Няма място за притеснение след труса, който вчера разлюля земята край Нова Загора, успокоява сеизмологът проф. Бойко Рангелов. "За България към момента няма място за някакви сериозни притеснения. Не бива да се създава паника", категоричен е той.

Земетресение с магнитуд 4,2 край Нова Загора

Вчера земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер сериозно изплаши живеещите в  Нова Загора. Трусът разлюля региона в 9.46 ч. според данни на Европейския сеизмологичен център.

По-малко от час след това беше регистриран и втори трус - с магнитуд 2,5. По данни на Геофизичния институт на БАН земетресението е усетено в 10.39 ч. край село Полско Пъдарево и е с дълбочина 4,5 км.

"Силните земетръси стават най-често в районите на границите между големите континентални плочи. Тук такива няма и въпреки това по онова време е успяло да се натрупа такова напрежение, което да доведе до трус със сила 7,8 по Рихтер", коментира той.

Мощният трус край Перник бил най-силният с епицентър у нас от 70 години

"Големите силни земетресения се случват в определени огнищни зони, а не в точно определено време. Няма цикъл, който да може да каже след еди-колко си години ще се очаква силен трус. Само за 30-ина години в началото на миналия век от 1901 до 1928 г. стават пет земетресения с магнитуд над 7. Оттогава силно земетресение не е тревожило нашите земи. В тази статистика не влизат Велинград, Стражица и Перник, защото тези земетресения не принадлежат към групата на силните", припомня той.

На въпрос какъв по сила е най-силният трус, който може да се случи на територията на нашата страна проф. Рангелов посочва, че според картите на прогнозното сеизмично райониране най-опасни са две зони в България - в района на Кресна-Крупник и в района на Шабла-Калиакра.

"Тези зони в миналото са генерирали много силни земетресения. Например край Кресна през 1904 г., пак през април - 4-ти, става най-силното земетресение на територията на континентална Европа през последните 200-250 години. То е с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. По-силно от последния трус в Япония и почти същото по сила като този в Еквадор", отбелязва експертът пред "България днес".

Има ли връзка между трусовете в Япония, Еквадор и тези на Балканите?

Проф. Рангелов. припомня и интересно съвпадение: "На същата дата - 18 април, преди 88 години е силното земетресение край пловдивското село Поповица, което разцепва по същата линия, по която е и сегашният трус. Това е само 4 дни след Чирпанското земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер, което причинява много щети. И двата труса са със сходна сила.

Съвпадението на датите е интересната подробност, която обаче е чиста случайност, уточнява специалистът.