ДСБ искат международни наблюдатели на изборите у нас
ДСБ искат международни наблюдатели на изборите у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Резултатите от изборите догодина да се обобщават в отделни преброителни центрове, а не както досега - в секционните комисии. Такава промяна в изборното законодателство ще внесат Демократи за силна България. Те се обявиха за връщането на практиката от миналото - на вота да има и международни наблюдатели.

Според заместник-председателят на партията Екатерина Михайлова това е сред възможните решения за ограничаване на контролирания вот. Тя каза, че такава била практиката в страни като Англия.

Тъмносините ще предложат завишаване на санкциите за купуване на гласове – глоба в размер на 100 хиляди лева и отнемане на гласовете за партията нарушител. Според ДСБ трябва да има изискване на задължителна преференция в гласуването, за да се увеличи избирателната активност.

Тъмносините ще започнат консултации с останалите парламентарни сили за внасяне на поправка в Конституцията, свързана с осигуряване на възможността парламентарните избори и евровотът догодина да бъдат в един ден. "Ако бъдат в два дни и то с разлика около месец, избирателната активност и за двата избора ще намалее", коментира Екатерина Михайлова. Единствено НДСВ от партиите в управлението подкрепят подобна промяна, защото финансовата икономия ще е в размер на минимум 20 милиона лева. Според ДСБ интерес това да не се случи имат партии, които разчитат на контролиран вот като ДПС.

Заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев добави аргументите "за": "Сигурен съм, че с изключение на някои, на които мечтата в живота им е колкото може по-често да гласуват, няма нормални хора, които да искат да прекарат в продължение на два месеца, в два отделни дни в гласуване, като могат да свършат тази работа в един ден".

Резервирани към идеята са в БСП, но са отворени за разговори. Председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов посочи: "Струва ми се, че всичко това трябва да бъде гледано по-комплексно. Трябва да се намесят аргументи, които са свързани, ако щете от една страна и с промяната в избирателната система, защото нека си представим как ще изглежда гласуването, ако имаме различни избирателни системи при вота за евродепутати или за националните избори".