/ БГНЕС
ДПС свиква заседание на централното оперативно бюро заедно с парламентарната група, съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. На срещата движението ще реши дали да подкрепи правителство начело с Мария Габриел.

Очакват се още решения и от ПП-ДБ и ИНТ. БСП вече обяви, че слага край на преговорите за кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

Преди това Карадайъ коментира, че на хоризонта се задават "поредните, шести, ненужни, предсрочни парламентарни избори."

"Кой печели от тази ситуация - в България и на Балканите?", попита председателят на ДПС по време на форума „ЕС се среща с Балканите“, който се провежда в София. Той е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ и Атлантическия клуб в България.

По думите на Мустафа Карадайъ, ако направим анализ на изборните резултати, единствено евроскептиците увеличават своята подкрепа. 

"Независимо, че сме членове на ЕС, ние в България даваме ли си сметка в каква ситуация се намираме и в какво положение се намираме и то точно на база евроатлантическите ценности - ценностите, които ни заведоха да бъдем членове на ЕС и НАТО", попита Карадайъ. Той отбеляза, че за последните две години страната ни проведе пет пъти избори за парламент. България стана една политически несигурна, нестабилна държава в региона, вместо да бъде пример за другите държави, посочи лидерът на ДПС. 

Според Карадайъ пътят на европейската интеграция на държавите от региона трябва да се извърви бързо. Когато войната тропа на вратата и виждаме агресията на Русия в Украйна, тогава се сещаме колко е ценен мирът. А преди да я видим - войната, ние говорим за нея като нещо, което едва ли не няма как да се случи, коментира той.
БГНЕС/БТА