БСП прекратява преговорите за правителство с мандатоносителите от ГЕРБ-СДС. Това обяви на извънреден брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Днес проведохме среща с ГЕРБ. Смятаме, че те сбъркаха концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Винаги сме мислили, че трябва да дадем всичко от себе си, за да има страната правителство. Борисов извади партиен кандидат, който има свои задачи и приоритети и това беше грешка. Направихме достатъчно в желанието да дадем сигурност и стабилност на българите, да има бюджет. Месец и половина ги чакаме. Днес не получихме ясна представа какво правителство ще се сформира и с какви задачи ще бъде", обясни Нинова.

"Взехме решение да прекратим разговорите с ГЕРБ - както за участие, така за подкрепа", категорична беше червената лидерка.

Мария Габриел получи от президента първия мандат за съставяне на правителство

Нинова обясни, че разделителните линии са няколко - основно свързани с бюджетния дефицит и войната в Украйна.

"Днес на срещата с Габриел заявихме, че нашето предложение за бюджет ще бъде с дефицит поне 4,5%, за да има пари за деца, за учители, за икономиката. Беше ни обещано, но по-късно забелязахме, че на срещата с ИТН след нас е направена заявка, че дефицит под 3%, е възможен. Борисов действа на принципа – дава на който каквото си поиска. Това е крайно несериозно и така не може да се управлява държава", каза още Корнелия Нинова.

БСП свиква Националния съвет: Без отговор за подкрепа на кабинет с ГЕРБ-СДС (ВИДЕО)

Тя уточни, че БСП е за дипломация и мир и не искат да се изнасят оръжия за Украйна. "Ние поставихме това условие. Отговориха ни, че всяка партия си има своите различия и нека си остане такава в парламента, но правителството ще прави каквото трябва, тоест ще изнася. Това е задкулисие - вие ни дайте гласовете да мине правителството сега, после си го критикувайте колкото искате. Ние резервна гума и резервен пръст на бутоните за гласуване в парламента няма да бъдем", категорична е Нинова.

 

Финалното различие между ГЕРБ и БСП се оказала ратификацията на Истанбулската конвенция.