ДПС предлага бакалавърска степен да се получава за по-малко години учене
ДПС предлага бакалавърска степен да се получава за по-малко години учене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДПС предлага бакалавърска степен да се получава за по-малко години учене
70120
ДПС предлага бакалавърска степен да се получава за по-малко години учене
  • ДПС предлага бакалавърска степен да се получава за по-малко години учене

Да се премахне задължителният брой години, за които студентите учат бакалавър. Такова предложение отправи към образователния министър Анелия Клисарова лидерът на ДПС и член на парламентарната образователна комисия към Народното събрание Лютви Местан. Според него не трябва да има ограничителен брой години за придобиване на степента, който в момента е 4 години.

Той посочи, че в повечето европейски държави студентите завършват бакалавър, след като са постигнали определен брой кредити. Според Местан в много от европейските държави няма ограничение в годините на обучението, ако студентът постигне необходимите кредите.

„Бакалаварска степен трябва да може да се придобива и за три години с придобиване на определен брой кредити - 180, а разликата между тригодишен и четиригодишен бакалавър може да се прояви по отношение на придобиване на магистърската степен - в единия случай две години, в другия - само една година”, обясни лидерът на ДПС. 

Проф. Анелия Клисарова изяви готовност да застане зад предложението, като допълни и със свое- да отпаднат степените професионален и класически бакалавър. В момента те са 3,5 или 4 години задочно в колеж или университет за така наречения професионален  с не по-малко от 180 кредита и положен държавен изпит или защитена дипломна работа или бакалавър - за завършилите 4-годишен курс редовно обучение (или 4- или 5-годишен курс задочно или индивидуално обучение) в университет, с не по-малко от 240 кредита и положен държавен изпит или защитена дипломна работа.

Министерството на образованието и науката ще подкрепи вашето предложение да отпадне професионален бакалавър, а да има бакалавър с определени кредити. Естествено, който иска да продължи магистратура, ако е със 180 кредита, ще продължи в двугодишна магистратура, ако е със 140 кредита ще продължи в едногодишна магистратура. Пак зависи от програмите, които ще бъдат разписани”, коментира министър Клисарова. 

С предложението на Местан на практика един студент може да учи например 3 или 6 години за степента бакалавър, в зависимост от това кога събере необходимия брой кредити.