Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ / ДПС
Ако няма диалог, най-естественият изход е избори, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред български журналисти в Брюксел, попитан за възможностите Народното събрание да продължи работа в сегашния си състав след вчерашния вот на недоверие към правителството и очакваната оставка на премиера Кирил Петков в понеделник.

В момента има край на логически процес, защото те загубиха мнозинството си, коментира той по повод управлението на четворната коалиция. Карадайъ заяви, че на първо място е важен диалогът. Отказът от диалог в последните 12 години в полето на политиката в България е факт, затова в последните седем години призоваваме за нормалност в политиката. Нормалността започва с диалог, добави той.

Карадайъ посочи, че правителството, което определи като "на най-лошото от демократичните промени насам", е действало арогантно и не си взима поука, защото назоваването на опозиционни сили като "мафия" и "задкулисие" не им прави чест. Какво задкулисие и връзка с г-н Пеевски, когато е на първия ред в Народното събрание, попита той. Самите те са функция на задкулисието в България в последните 25 години на "олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев", те са техен слугинаж. Това цяла България го знае и всичките им действия го доказват, каза Карадайъ по повод управляващите.

Той изрази надежда да има решение час по-скоро за Република Северна Македония и отбеляза, че е очаквал това да се случи още днес, до началото на заседанието на Европейския съвет. По неговите думи е имало възможност въпросът да се реши "по бърза писта", защото френското предложение за изход от спора между София и Скопие е добро, макар и с недостатъци.

Особено през последната една година този процес се забави, а в последните шест месеца нищо не се случи, повече се навреди на процеса, защото имаше различно говорене в Брюксел, с нашите съседи и в България. Няма как всичко едновременно да е вярно, обобщи Карадайъ.