До Брюксел и назад е темата за кандидат-журналистите в СУ
До Брюксел и назад е темата за кандидат-журналистите в СУ / cнимкa: Sofia Photo Agency
До Брюксел и назад” е темата за предварителния писмен изпит по журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. За първи път тази година кандидат-студентите не трябва да полагат изпит по български език и литература, за да пишат есе по журналистика. Те трябва да са изкарали оценка най-малко добър 4 на матурата по същия предмет, за да се борят на писмен и устен изпит по журналистика.

За пробния изпит по география пък бяха изтеглени две теми – „Релеф на България” и „Югозападен социалнo-икономически регион”.

След като Борис Накев от Сливен изтегли темата за есето по журналистика не се чуха аплодисменти и радостни възгласи. „Ужасна е, другите две бяха страхтони”, „Не мога да кажа, защото не съм се подготвил за този изпит”, „Общо взето – очаквано. Очаквах нещо свързано с петрола, но и Брюксел е доста актуална тема”, бяха част от коментарите на явилите се кандидат-студенти.

Контролните теми по журналистика бяха „Аз съм българче обичам наш’те планини бетонни” и „Клипче от училищния двор”. Според председателя на изпитната комисия доц. Весела Табакова най-важното е кандидат-студентите да покажат способност за мислене. Доцент Табакова определи критериите: „Да покажат обща култура, натрупано знание, да изградят логична структура и равнище на владеене на книжовния език”.

Записаните кандидати за изпита по журналистика са 785, но места ще има само за 120 от тях.

По География за първи път се теглят две теми на предварителен изпит. Първата тема бе избрана с ръката на Анахид Тханшкени от София – „Релеф на България”.

Елена Манолова от София зарадва всички кандидати с втората изтеглена тема – „Югозападен социално-икономически район”.

630 са записаните за изпита по география, почти два пъти по-малко от миналата година. Те ще се борят 150 места в четирите специалности на географския факултет. Резултатите от пробните изпити ще бъдат готови след седмица.