Диспечер приел грешно адрес и забавил линейка, ще го накажат
Диспечер приел грешно адрес и забавил линейка, ще го накажат / БГНЕС, архив
Диспечер приел грешно адрес и забавил линейка, ще го накажат
90466
Диспечер приел грешно адрес и забавил линейка, ще го накажат
Диспечер приел грешно адрес и забавил линейка, ще го накажат
  • Диспечер приел грешно адрес и забавил линейка, ще го накажат
  • Диспечер приел грешно адрес и забавил линейка, ще го накажат

Грешно приет от диспечер на Спешна помощ сигнал за припаднал човек в столицата е причината за закъсняла линейка, която с пристигането си само констатирала смъртта на пациента във вторник.

Информацията съобщи заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков и добави, че става въпрос за случай, в който трябва да има наказани. По-рано през деня ресорният министър Петър Москов информира, че според екипа от линейката сигналът е бил грешно подаден от човека, който ги повикал. След проверка обаче се оказа, че се е случило точно обратното.

Мъж почина на столична улица, докато чака линейка

За случая сподели в социалната мрежа млада жена, която е станала свидетел как на улицата припада мъж, а екипът на Спешна помощ се забавя и търси адреса повече от половин час. Инцидентът се случил в столичния квартал „Изток".

Първоначално здравният министър Петър Москов обясни, че вината е на човека, повикал линейката. Москов се позова на доклад от тримата души в екипа, включително и диспечера, че е подаден погрешно сигналът, като в адреса е сбъркан номер 11 с номер 17, а при повторно подадения сигнал екипите са реагирали навреме. "Става въпрос за погрешно съобщен адрес. Не може да сбъркаш 11Б със 17А. Тук вината не е в екипите ни", отсече Москов.

От Спешна помощ ще преценяват с въпросник дали да изпратят линейка

Два часа по-късно обаче се оказва, че не е точно така. Заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков: "След като проведохме разговори и поисках да бъдат изслушани всички звукови файлове от записите по повикването на конкретния адрес, стана ясно, че грешката е в приемането на адреса, а не в подаването на адреса".

По думите на Шарков в този случай трябва да има наказан служител за допуснатата грешка. "Когато следващия път ме попитате колко случая на наказания има в Спешна помощ, ето това е случай, в който трябва да има наказан служител", категоричен е зам. здравният министър.

Шарков допълни, че не вижда вина в хората, които са били част от екипа на линейката. Диспечерът обаче щял да получи наказание, след като приключи цялостната проверка.