/ БГНЕС
Информацията, че водата от язовирите за питейна вода минавала през ВЕЦ-ове, за да се произвежда електроенергия. Това съвсем не е вярно. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг относно състоянието на язовирите и осигуряването на вода за нуждите на населението, земеделието и енергетиката.

По същия начин не е истина, че водата я пускаме в реката самоцелно, за да няма в язовирите. Пестим всяка капка, както се казва, и се стремим по всякакъв начин да бъдем полезни, заяви още министърът.

Ако и тази година не вали, догодина ще пазим водата за гражданите, не за земеделците, категоричен е екоминистърът.

Аз казах на министър-председателя, че до края на мандата има достатъчно вода за питейно-битови нужди. Но идеята е, който и да дойде през следващия мандат, да не оставяме гражданите без вода.

„Всичките ни мерки, които сме възприели от миналата година са да предупреждаваме населението и най-вече земеделците - правете си сондажи, бизнесът – правете си сондажи, за да не бъдат изненадани когато евентуално и тази година не вали, догодина, говорим за бъдещ период, настъпи криза”, заяви министърът и продължи: В Шумен, по думите му, може да настъпи след 2 години, ако няма изобщо приток, за питейнобитови нужди в Жребчево може да настъпи след 5-6 години, ако няма приток, в Камчия - би могло след 1,6 - 2 г., ако не използваме другите източници. И затова нашите усилия са сега, когато още може да се предприемат действия да ги предприеме. По никакъв начин не се отнасяме неуважително към земеделците, към рибари и към когото и да било, но имаме задължения по закон, които спазваме”, заяви той.

Министърът коментира, че с протести язовир не се пълни. „Той се пълни с разумно управление, с намаляване на загубите”, каза Димитров.

Димитров посочи, че три от язовирите, които са ползват за питейно-битово водоснабдяване и за напояване, в момента са с ниски нива – „Ястребино“, „Тича“ и „Жребчево“.

За този сезон водата за напояване за земеделските производители ще бъде осигурена. Това каза на брифинг в Министерството на околната среда и водите министърът на земеделието и горите Десислава Танева. Тя отбеляза, че подобни на днешните нива на язовирите за напояване е имало и през 2017 г.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров отбеляза, че от всичките осем проблемни язовира при поемането на поста му е останал само един - "Ястребино". Той напомни, че МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира.
 
 
Брифинг на МОСВ

Брифинг на МОСВ

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 30 юли 2020 г.